Küsimus on selles, kas Rüütli jätkamist mittetoetavatel jõududel õnnestub leida kandidaat, kes pälviks juba riigikogus toetuse. Võib-olla mitte eriti intensiivselt, kuid mingil määral siiski sellist kandidaati otsitakse — esialgu kuuldavasti üsna edutult, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sotsiaaldemokraadid ja Isamaaliit on parlamendis sellises seisus, et neil pole võimalik seal oma kandidaati isegi esitada — selleks on vaja 21 häält, mida kummalgi eraldi ega ka kokku pole.

Res Publica võiks oma kandidaadi riigikogus välja käia, jäädes ilmselt teiste toetuseta. Reformierakond kindlasti kibeleb oma kandidaati esitama, kuigi neilgi ei paista veel kedagi, kes võiks loota teiste parteide toetusele.

Kui Res Publica, Isamaaliit, sotsid ja Reformierakond ka nelja peale sobiva kandidaadi leiavad, jääb neil 68 vajalikust häälest ikka paar-kolm puudu.

Loomulikult ei unusta keegi, et kindlasti on Kadrioru ambitsiooniga ka Edgar Savisaar, kes aga Rüütli vastu ilmselt ei läheks. Pealegi on Savisaarel täitevvõimu juures nii palju askeldamist, et pigem kiikab ta hoopis Stenbocki maja poole. Kesk-erakonna valijate seas on Rüütel aga populaarne ja Savisaarel on lihtne teda taas toetada.

Rahvaliit usub, et valimiskogus on neil üle saja hääle — 63 vallas nad ju võitsid valimised ja riigikogus arvestavad veel 15 kohaga. Koos Keskerakonnaga — kui see ühtselt Arnold Rüütli taha läheb — võiks järgmise presidendi juba praegu välja kuulutada.

“Rahvaliit leiab, et Arnold Rüütel on olnud väga hea president ja ei näe põhjust, miks ta ei võiks uuesti kandideerida, kui ta seda ise soovib,” ütles partei pressi-esindaja Agu Uudelepp.