President Rüütel rääkis ETV hommikusaates “Terevisioon”, et ta on juba teist aastat ÜRO kaastöötaja ning püüab aidata kaasa üleminekuühiskondade, eelkõige Ukraina probleemide lahendamisele. Ta on käinud mitu korda Ukrainas ning hiljuti ÜRO ülesandel ka Kasahstanis, kus ta aitas ette valmistada riigiametnike regionaalse koolituskeskuse loomist Astanas, kirjutas ETV24.

Arnold Rüütlit saatsid Kasahstanis ka mitmed Eesti ärimehed. Ta kohus ka Kasahstani presidendi Nursultan Nasarbajeviga.

“Sisuliselt me jätkasime isegi mõttevahetust, mis toimus 2004. aastal, kui ma visiidiga presidendina olin Kasahstanis, kus me rääkisime eelkõige Kasahstani mitmete kaupade transiidist üle Eesti sadamate,” ütles Rüütel, lisades, et see puudutab eelkõige naftasaadusi, mitmeid metalle, kivisütt ja teravilja. “Kasahstan on sellest väga tõsiselt huvitatud.”

President Rüütel rääkis ka, et ta püüab kaasa aidata ka Eesti probleemide ja murede lahendamisele eelkõige organisatsioonide kaudu, mille loomisel ta on osalenud. Ta nimetas Forseliuse haridusseltsi, looduskaitseseltsi ning Rohelist Risti. Samuti ütles ta, et tunneb muret eelkõige sotsiaalsete probleemide pärast.