“Mis tähendab, et ei tule! Mind arreteeritakse ja viiakse,” vahendab ETV24 Meri ETV saates “Aeg luubis” öeldud sõnu.

Meri sõnul on ta ühest silmast peaaegu pime ja kõrvakuulmine on väga vilets. Nõukogude Liidu kangelast Arnold Meri süüdistatakse 1949. aastal Hiiumaalt 251 inimese küüditamises ja ligi poolesaja küüditatu surmas.

Viidates oma kaitsealuse tervislikule seisundile taotles vandeadvokaat Sven Sillar Mere kohtuistungi pidamist Tallinnas, kuigi seadus niimoodi ette ei näe.

Sven Sillar ei nõustu ajakirjanduses esitatud väidetega, et ettepanek pidada kohtuistungit Tallinnas on tehtud kergendamaks Vene ajakirjanduse juurdepääsu protsessile. Kaitsepolitsei andmetel on Vene saatkond iga kommunismikuriteo kohtuprotsessi vastu tundnud kõrgendatud huvi.

Arstlik ekspertiis on hinnanud Arnold Meri võimeliseks kohtu ette tulema.

“Tõepoolest kaitse advokaat on taotlenud nii ringkonna- kui ka riigikohtus kohtualluvuse muutmist. Riigikohus on kohtualluvuse küsimust arutanud ja see avalikustatakse kuu aja jooksul,” ütles ringkonnaprokurör Sirje Hunt.

Arnold Meri ei ole ennast süüdi tunnistanud, küll on ta aga kinnitanud, et viibis märtsiküüditamise eel ja ajal Hiiumaal, kus ta oma sõnul parteijuht Nikolai Karotamme korraldusel nõukogudevaenuliku elemendi nimekirju kontrollis.

Arnold Meri väitel tuli küüditamine talle Hiiumaal olles ootamatult. Nimekirju ta tegelikult kontrollida polevatki saanud, sest julgeolek hoidis neid kinni ja Karotammega polnud võimalik ühendust võtta.

Julgeoleku poolt tellitud laev ei pääsenud reidile ja otsustati inimesed sõudepaadiga üle tormise mere laevale viia. Oma sõnul nõudis Meri inimeste päästmiseks uut laeva.

Anonüümseks jääda sooviv toonane ohver ja tänane tunnistaja ütles omalt poolt, et uue laeva väljakutsumine näitas hoopis Meri püüdlikkust kõik inimesed ära viia.