Kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko sõnul on NATO andnud selgelt mõista, et Eesti kaitsevägi peab tõstma oma kaitsevõimet, mistõttu on rasketehnika tõrjumiseks vajamineva relvastuse muretsemine hädavajalik.

“Kaitseministeeriumi kava kohaselt läheb muretsetav tõrjerelvastus loodava kiirreageerimisüksuse Skautpataljoni käsutusse,” ütles Mikko BNS-ile.

Valitsus otsustas Skautpataljoni (Estbat) loomise 20. märtsil. Üksuse eesmärk on kiiresti ja tõhusalt osaleda NATO operatsioonides ja tõrjuda äkkrünnakuid. Kiirreageerimisvõimega jalaväepataljon peab olema valmis lahinguülesandeid täitma aastaks 2005.

Kaitseministeerium esitas rahandusministeeriumile taotluse eraldada Skautpataljoni loomiseks järgmise aasta riigieelarvest täiendavalt 29 miljonit krooni.

Kaitseministeerium põhjendas kiirreageerimisüksuse moodustamist valitsuse julgeoleku- ja välispoliitilise prioriteediga, milleks on Eesti liitumine NATO-ga. Selle üheks tingimuseks on Eesti armee kiirreageerimisvõime arendamine ja jätkuv osalemine rahvusvahelistes rahuoperatsioonides.

Hästi väljaõpetatud ja varustatud Skautpataljoni loomine tagab Eestile võimaluse osaleda NATO ühises kaitsetegevuses ja riigi valmiduse tõrjuda äkkrünnakuid, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.