Eesti Ekspress avaldas täna intervjuu presidendiproua Evelin Ilvese Ärma talu külalistemaja ehitaja Mait Ausiga, kes süüdistas Evelin Ilvest talle võlgu jäämises. Mitmed teisedki Evelin Ilvese firma Ermamaa jaoks töid teinud firmad jäid oma rahast ilma, ent presidendi kantselei teatel on kõik võlgnikud Mait Ausi firma Aus Invest alltöövõtjad, kellele on võlgu Aus Invest. Evelin Ilves on pealtöövõtja Aus Investile kõik ära maksnud, kinnitab presidendi kantselei.

Ärma talus maaparandustöid teinud Nuia Meliori juht Heino Luik aga peab oma võlglaseks ikka Evelin Ilvest. “Aus Invest ei olnud minu jaoks peatööandja. Proua arvuti kaudu suhtles minuga, kutsus sinna, leppisime kokku ja see asi töötas,” selgitas Luik Delfile. 

Tööd tehti kuust kuusse ja probleeme polnud. “Iga kuu lõpul käisin ma seal tema juures, vaatasime töö üle ja ta kirjutas aktile alla, et ta oli nõus ja maksis läbi Ermamaa või mis tal see firma oli,” lausus Luik.

Aga võlgu jäi Evelin Ilves kahe viimase kuu eest 120 000 krooni, kui Nuia Melior oli ära teinud graniitkivi killustikuga kõnniteed 600 meetrit, kopatöid tiigi ja tenniseväljaku juures ja muid pisiasju. “lmselt proua maksis Aus Investile kogu raha ära ja nüüd sunnib Aus Investi seda mulle maksma, aga kuna Aus Invest läks tõesti pankrotti ja seda ei teinud, siis siiamaani olen ma sellest rahast ilma ja nii ta on, nentis Luik.

“Aus Invest oli tore poiss, tema ehitas seal seda maja, mina aegajalt viisin talle kruusa mõned koormad, aga ma ei olnud temaga mingisuguses suhtes,” lükkas Luik selgelt tagasi väite, et ta oli Aus Investi alltöövõtja. 

Ent kui Nuia Melior oma raha saamiseks kohtusse läks, võttis Evelin Ilves endale advokaadiks Madis Pätsi, kes hirmutas maaparandajad ära teatega, et kui nad tahavad 4-5 aastat kohtus käia, siis tema seda garanteerib. “Ega ei ole ju kindel, et me võidame,” lausus Luik, kelle sõnul leiti, et 4-5 aastat kohtus käia pole mõtet ja nii kirjutatigi raha korstnasse.

Taolises ähvarduses süüdlaseks peab Luik aga vaid advokaati. “Ma arvan, et Evelin Ilves nii talle ei rääkinud, nii häbematu ta vast ei ole.”

Kuna Luige firma kasutas vana vene tehnikat ja ka töömehed olid kõik vanad, siis on firma juba likvideerimisel, sest uude tehnikasse investeerimist ei peetud mõistlikuks. Oma raha tagasi saamise lootusest on ta loobunud. Ka Aus Investi meestega pole ta enam suhelnud, sest nood on kõik kolm välismaale kolinud.