11. märtsi artikli juures ilmunud blogide väljavõtted ei olnud väljamõeldis, väidab leht. “Kasutasime blogide väljavõtteid, et näidata, kuidas kirjeldavad ravimifirmade poolt tasustatud reisidel toimunut need inimesed, kes nendel üritustel ise osalevad. Samuti selgus blogisissekandest, et lisaks reisidele kasutavad ravimifirmad mõjutusvahendina ka luksuslikke õhtusööke. Nende blogisissekannete autoriteks olid kaks arsti, resident ja arsti abikaasa,” teatas Äripäev.

“Ajalehes Äripäev on käimas arstide mustamise kampaania, mis on rajatud teadlikele valedele,” teatas täna arstide liit ning pöördus Avaliku Sõna Nõukogu poole, saamaks hinnagut, kas hinnangut, kas Äripäev ja ajakirjanik Kadri Jakobson on rikkunud head ajakirjandustava ja ajakirjanike eetikakoodeksit.

Äripäevas avaldati 11.03.11 Kadri Jakobsoni artiklis „Arst või valges kitlis müügimees“ järgnev blogikatke, mille puhul võis jääda mulje, et tegu on arsti kirjutatuga, kuid tegelikult oli tegemist Hispaanias elav filoloogi, eestlannaga, kes käis koos elukaaslase, Tšiili päritolu arstiga Sevillas konverentsil.

“Avaldasime nendes blogides ilmunud kirjeldused, sest need tõestasid, et ravimifirmade poolt tasutud reklaamüritustel rikutakse ravimitootjate liidu kehtestatud eetikakoodeksit,” vastas Äripäev omakorda meedikute etteheidetele.

Ravimitootjate liidu eetikakoodeksis on kirjas: „Kõik tervishoiutöötajatele pakutavad külalislahkuse vormid peavad olema mõistliku tasemega ja rangelt piiratud ürituse peamise eesmärgiga. Üldreeglina ei tohi osutatav külalislahkus ületada määra, mida tervishoiutöötajad ise oleksid valmis maksma. Külalislahkus ei tohi hõlmata meelelahutusürituste (nt spordi- ja vabaajaürituste) spondeerimist või korraldamist. Ettevõtted peaksid vältima kohti, mis on tuntud oma meelelahutusvõimaluste poolest või on ekstravagantsed. Ekstravagantseks määratleb käesolev koodeks koha, mis on oma erilisusega üritusele tulemise põhjuseks.“

“Me jätkame ravimifirmade, meditsiinitehnika müüjate ja arstide läbipõimunud majanduslike huvide uurimist ja avalikustamist. Meie eesmärk ei ole kedagi mustata ja laimata. Me soovime avalikustada tõde ja juhtida avalikkuse tähelepanu tervishoiusüsteemis valitsevale huvide konfliktile,” kinnitab leht.