“Kahjuks rääkisid nad oma mõttest linnavalitsusele vaid suusõnaliselt, vajalikud dokumendid jäid aga vormistamata,” lausus Kuressaare linnavalitsuse ehitusjärelevalve insener Aivo Kesküla Meie Maale.

Torustiku paigaldamiseks tulnuks taotleda linnalt maakasutusluba ja plaanidest teavitada ka muinsuskaitseametit, kuid seda hotelliomanikud ei teinud.

Suur oli linnaametnike üllatus, kui suvel vallikraavi veetaimedest puhastanud amfiibniiduk sattus vallikraavi põhja veetud torudele. Selgus, et hotelli haldav firma Euro Houses Development OÜ oli linnavalitsuselt vastavaid lube taotlemata lasknud linnale kuuluvasse vallikraavi torustiku paigaldada.

Osa torustikust on ka silmaga näha. Nimelt vonkleb Ekesparre residents-hotelli (endise nimega Lossi hotell) juures vallikraavist mööda kaitsevalli hotellini välja kimp küttesüsteemi torusid. Torudele kulgemiskoha tegemiseks on mindud kallale ka muinsuskaitsealusele kaitsevallile.

Arco Vara omanike Araka ja Tominga juhitav Euro Houses Development OÜ pole muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa sõnul muinsuskaitset teavitanud torustike paigaldamisest vallikraavi.

Aivo Kesküla sõnul on linn pärast asja avastamist teinud firmale mitu ettekirjutust. Vastusammuna saatis Euro Houses Development OÜ hiljuti Kuressaare linnavalitsusse kirja, millega soovib oma ebaseadusliku ja omavolilise tegevuse seadustada tagantjärele.

Nimelt taotleb firma linnavalitsuselt vallikraavis asuva torudealuse maa isiklikku kasutusõigust 50 aastaks. Aastatasu summaks pakub Eesti rikkamate hulka kuuluvate omanikega firma linnale 3000 krooni. Kasutusõigust taotletakse 2500 ruutmeetri suurusele alale.