“Kui arvestada seda, et nädal aega tagasi olid asjad kõik idee tasandil, siis täna oleme sammu edasi liikunud,” ütles Väärtnõu Delfile.

Väärtnõu ütles, et praegu on mõttekoja tasandil grupp inimesi koos, kes erakonna käimalükkamisega tegelevad. “Täna tegeleme süsteemse poolega ja kogume inimesi oma fännilehele Facebookis, kellega seda ideed arutada. Me ei taha tõesti täna teha seda viga, et me väikse grupiga võtame kõik asjad vastu ja siis pakume välja teistele juba valmis putru, et sööge nüüd. Me näeme need raamid ära ja annaks fännidele võimaluse osaleda mõttetalgutes ja sealt juba valime need inimesed, kes tahaksid olla juhatuses ja tahaksid seda asja rohkem sügavuti edasi viia.”

Kes mõttekotta praegu kuuluvad, ei tahtnud Väärtnõu öelda. “Ma ei ütleks mitte midagi välja. See tuleb välja sellise paketina siis, kui struktuur ja esimene platvorm on paigas.”

Väärtnõu sõnul on erakonna mõte kaasata rahvast ja rahva ideid interneti vahendusel. “Väga paljud on mulle ette heitnud, et miks ei ole programmi. Tegelikult programmi ei ole väga lihtsalt põhjusel. See süsteem on selline, et seal ei ole mitte ühe inimese programm, vaid igal inimesel on omad mõtted. Arutatakse koos need mõtted läbi, selgitatakse neid mõtteid ja siis ühiselt valitakse programm välja. Meil on oluline see keskkond,” selgitas Väärtnõu oma uudset lähenemist.

Praegu on koostamisel ka erakonna koduleht, mis peaks parteile sisuliselt elu andma. “See on tegemisel. See päris lehekülg tähendaks seda, et me teeme ta valmis juba sellises süsteemis, kus on kõik hääletussüsteemid juba kõik kaasatud. Ja see tuleb väga professionaalne.”

Kas nii ei või jänni jääda ebapopulaarsete otsuste langetamisel tulevikus? “Ma arvan, et ei jää jänni, selle pärast, et kogu see süsteem eeldab kaht olulist momenti. Esiteks: tuleb olla rahva suhtes aus. Teiseks: tuleb oma ideed väga põhjalikult selgitada. Kui ollakse rahva suhtes aus ja kui oma ideesid selgitatakse, siis on võimalik ka ebapopulaarseid asju vastu võtta. Inimesed saavad aru, kui seda on vaja teha, aga siis peab välja ütlema, miks see on vajalik. Praegu on nii, et partei diktatuur surub väikse grupi arvamust peale. Kõige hullem on see, et see väike grupp ei konsulteeri enne oma arvamuse avaldamist spetsialistidega,” rääkis ärimees.