Linnahall kui rahvusvaheliselt hinnatud objekt on küll endiselt olemas, kuid laguneb üha kiirenevalt nagu iga tühi ja kasutult seisev hoone, teatas arhitektide liit.

"Tallinna linnavalitsuse tänaseks prioriteediks on uus linnavalitsuse haldushoone linnahalli kõrval ning linnahalli taastamistöödega ja selleks väidetavalt sõlmitud lepingutega on asi segane ning linnavalitsuse jaoks piinlik," ütles Delfile arhitektide liidu direktor Liina Laineveer.

"Kindlasti on vaja ka Kultuurikatel valmis saada. Leping ameeriklaste riiulifirmaga, arvestades investorite passiivset huvi linnahalli käekäigu vastu tuleks ümber vaadata või tühistada," arvavad arhitektid.

Kasiinokompleks tulevase linnavalitsuse hoone kõrval?

Nüüdne olukord on linnahalli jaoks erinev kaheksa aasta tagusest, kuna valminud on mitmed uued saalid kesklinnas. Samas on välja käidud idee rahvusvahelisest konverentsikeskusest endiselt aktuaalne. "Kindlasti ei vaja aga Tallinn tulevase linnavalitsuse kõrval laiutavat kasiinokompleksi," on arhitektide liidu seisukoht.

Arhitektide hinnangul oleks ideaalne ainulaadne hoonete kompleks korrastatud rannaalal, mille moodustaksid Kultuurikatel, linnavalitsuse haldushoone, linnahall, tulevane Estonia teater ning Admiraliteedi basseini ümbritsev kvaliteethoonestus koos hoonetevahelise kvaliteetse avaliku välisruumiga, mis seoks hoonestuse vanalinna, kesklinna ja sadamatega.

Selleks idee tulevaseks teostumiseks tuleb koheselt peatada linnahalli allakäik ja lagunemine.

Arhitektid olid 2003. aastal linnahalli lammutamise vastu

2003. aastal, linnahalli saaga alguses teatas arhitektide liit, et nad ei nõustu abilinnapea Toomas Vitsuti arvamusega, mille kohaselt Tallinna linnahalli ja seda ümbritseva ala ostja võiks soovi korral linnahalli lammutada.

"Linnahalli näol on tegemist 20. sajandi Eesti omanäolisema arhitektuuriteosega, mille kinnituseks tunnistati see 1997. aastal arhitektuurimälestiseks. Kuid linnahall on ka rahvusvaheliselt hinnatud. Ehitis on pälvinud Rahvusvahelise Arhitektide Liidu kuldmedali ja arhitektuuribiennaale “Interarch-83” kõrgeima autasu," teatasid arhitektid toona.

Teada on vaid ameeriklaste kasiinolembus

Aasta tagasi sai Tallinna linnavalitsuse heakskiidu linnahalli rendileping USA kosmeetikagigandi Estee Lauder pärija ja juhi Ronald S. Lauderi ettevõttega Tallinna Entertainment LCC.

Lepingu kohaselt asub linnahalli arendama Tallinna linna ja ameeriklaste loodav ühisettevõte, milles mõlemal poolel on 50% osalus, ent kuna USA osapool annab ettevõttele lepingus täpsustamata summas laenu, loobub Tallinn selle tagasimaksmise aastateks linnahalli tegevuse juhtimisest.

Lepingus pole sõnagi linnahallis planeeritavast tegevusest, vaid mainitakse “muud meelelahutust”. Küll on varem seostatud ameeriklaste huvi linnahalli vastu võimaliku tegevusega kasiinoturul.