Tallinna linnaarheoloogi Toomas Tamla sõnul on EKA uue õppehoone detailplaneeringu eritingimustesse sisse kirjutatud muinsuskaitseline nõue, et enne ehitustegevuse algust tuleb piirkonnas läbi viia arheoloogilised eeluuringud, kirjutab Eesti Päevaleht.

 „See ala jääb ju praeguse Maakri tänava ja Stockmanni kaubamaja kanti jääva muistse asulakoha lähedale," selgitas Tamla, miks EKA-alune maapind arheoloogide jaoks nii põnev on. „Sealsamas kõrval asus kunagi ka Jaani seek ja samuti voolas selle kõrvalt välja Härjapea jõgi."

Tamla osutas, et ka varem on kõnealusest piirkonnast välja tulnud kiviaegseid leide, nagu näiteks tulekivikilde ja kvartskivist esemeid.

Samuti ta märkis, et kuna praeguse EKA lähedusesse jääva Jaani seegi kompleks ei koosnenud mitte ainult seegihoonest, vaid selle ümbruses oli ka muu hoonestus, võib EKA alt suure tõenäosusega päevavalgele tulla ka keskaegsete elamiste jälgi.

„Eeluuringute tulemuste põhjal on võimalik langetada juba edasised otsused, kas sel alal tuleks läbi viia ulatuslikumad väljakaevamised või mitte."