Ekspertide koostatud „Valge paberi“ peasõnum on, et euro on vajalik, kuid sellest üksi ei piisa – kriisist uue kasvuni jõudmine nõuab terviklahendust, selleks ei ole ühte ja ainust võluvõtet, teatas arengufond.
Vaata pilte!

„Parafraseerides, Eesti majanduses on täiuslik kriis, sest selles on mitu kokkulangenud negatiivset mõjutegurit korraga,“ ütles arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna.

„Esmalt globaalne finants- ja majanduskriis, mis halvendab eelkõige Eesti suguste majanduslikult avatumate riikide majanduskliimat ning ekspordivõimalusi, millest meie elatustaseme kasv sõltub. Siiski oli globaalne kriis ainult meie nõrkuse võimendaja, mitte algpõhjuseks – Eesti põhimure on juba mullusel arengufoorumil väljatoodud Eesti majanduse sisemine struktuurne mahajäämus," selgitas Pärna.

"Eesti majanduse raskuskese on majandusharudes ja tegevustes, millega pole võimalik tootlikkust ja ka lisandväärtust olulisel määral tõsta ja jõuda täna nii vajaliku ekspordipõhise kasvuni. Jutt sellest, et meie tööjõud on liiga kallis, ei pea paika. Me oleme pigem kallid sellise lihtsa töö jaoks, mida me teeme. Ehk siis tuleb mõelda keerukamate tööde, toodete ja äride ehitamise suunas,” jätkas arengufondi juht.

„Kriisist väljumiseks vajab Eesti esiteks kapitali pakkumise suurendamist,” sõnas Pärna. “Selleks tuleb tegutseda senisest jõulisemalt ja fokusseeritumalt välisinvesteeringute riiki meelitamise teemal. Ekspertide üheks soovituseks on siinkohal nimetada vastav kõrgetasemeline esindusisik-vastutaja-läbirääkija, kelle koordineerida oleks kõik välisinvesteeringute suunas tehtavad tegevused. Ekspordimahtude kasvatamiseks tuleb väga personaalselt tegeleda meie TOP 50 eksportööriga, kes annavad pea poole Eesti ekspordist ja kelle kaudu lühiajalises plaanis eksporti kõige enam on võimalik suurendada. Inimeste poolelt tuleb tegeleda talentide hoidmise ja riiki meelitamisega.”