Postimehele on teada, et osa Res Publica “äraostmatutest” on pidanud läbirääkimisi uue valitsuskoalitsiooni loomiseks Keskerakonna ja Isamaaliiduga. Kõne all on olnud võimalused vahetada valitsuskoalitsioonis välja Reformierakond ja Rahvaliit, et Res Publica viimaks allakäigutrepil veeremisest päästa.

Ajakirjandus on Res Publicat korduvalt nimetanud reformipartei puudliks sellepärast, et Res Publica on ellu viinud oravate valimislubadusi, sellal kui neil endil ei paista erilisi eesmärke peale võimust hammastega kinnihoidmise olevatki.

Skeptikud usuvad aga, et plaanitav käik võtaks Keskerakonnas pettunute häälte najal troonile tõusnud Res Publicalt viimasedki tõsiseltvõetavuse lootused.

“Mõned noored käituvad tõesti nii, nagu oleks neil pisikesed valged ussid tagumikus,” ütles Res Publica fraktsiooni liige Olari Taal ajalehele. Taali hinnangul on peaminister Juhan Parts õigesti käitunud, kui võimalikule uuele koalitsioonile kindlalt vastu seisab. Taal lisas, et Res Publica jätkab kindlalt praeguse koalitsiooniga.

“Ta on võib-olla natuke närviline, äkki tal on kodus halvasti, ma ei tea,” kommenteeris Taal Indrek Raudse sõnavõtte, milles too on Res Publicaga ühinemisplaanidele pidurit tõmmanud reformierakondlasi reeturiteks ning nende liidrit Andrus Ansipit ärigrupeeringute huvide esindajaks nimetanud.

Möödunud nädalal kohtusid Keskerakonna liidri Edgar Savisaarega üks Isamaaliidu juhte Peeter Tulviste ning ka “äraostmatute” esindajad. Tulviste on Postimehe andmetel uuele koalitsioonile oma täieliku õnnistuse andnud.

Tulviste ise eitas kontakte Savisaare ja “äraostmatutega”. “Ei ole rääkinud,” teatas ta. “Me ei kavatse lähemal ajal midagi ette võtta.”

Kui aga peaminister peaks vahetuma, siis peab uue peaministri leidmiseks sekkuma president Arnold Rüütel. Sel puhul poleks aga üldse kindel, et Rüütel teeks valitsuse moodustamise ettepaneku näiteks Taavi Veskimägile, kes on Partsi loobumise korral üks võimalikke peaministrikandidaate.