Aegunud tähtajaga toidukraam ei pruugi tervisele enam ohutu olla. Ka võivad ohtlikuks osutuda kauplustes degusteerimiseks pakutavad toiduportsjonid, kuna on katmata ja kaua soojas ruumis seisnud.

Tervisekaitsjad soovitavad söömise ja joomisega ka piiri pidada. Liigsöömisega võivad kaasneda seedehäired ja alkoholi liigtarbimisega muudki terviserikked.

Tsitruselised võivad tekitada allergiat, seda eriti lastel, ja seepärast peaks nendegi söömisel end vaos hoidma. Lastel tuleks piirata ka värviliste jookide ja kommide söömist, sest need sisaldavad värvaineid. Ka ülemäärane šokolaadiga maiustamine võib mõne lapse täpiliseks teha.

Kiiresti rikneva toidukauba märgistamiseks kasutatakse sõnapaari “Kõlblik kuni…”. Kui märgitud kuupäev on möödas, ei tohi toodet enam müüa ja muul viisil tarbijatele üle anda, sest see võib olla tervisele ohtlik.

Müüa ei tohi ka sellist kaupa, mis nõuab sügavkülmutuses säilitamist, kuid mis on poes lastud üles sulada. Sellisel juhul pakendile märgitud realiseerimisaeg enam ei kehti.

Pikema säilivusajaga toodete puhul kasutatakse märgistust “Parim enne…”. Kui sellise märgistusega kaasnev kuupäev on möödas, võib kaup küll veel müügil olla, kuid vastava müüjapoolse märkega.

Toidumürgistuste vältimiseks ei tohiks süüa ka veterinaarteenistuse poolt kontrollimata ulukiliha. Metslooma liha võib sisaldada parasiite, mis kodusel töötlemisel ei hävi ja võivad inimorganismi sattudes põhjustada raske haiguse. Samuti võib mürgistus tekkida kodus valmistatud liha- ja kalakonservide söömisest.

Kuidas vältida haigestumist

  • Ärge ostke toiduaineid kohast, mis ise või mille ümbrus on räpane; kus kaupa ei säilitata õigesti, näiteks külmutatud liha on üles sulanud või pakend katkine; kus müüja on kasimatu väljanägemisega; kus toidupakendile märgitud “kõlblik kuni…” ja “parim enne…” kuupäevad on möödas.

  • Toiduainete töötlemisel ja säilitamisel vältige ristsaastumist — hoidke toored toiduained eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust ja ärge määrdunud kätega (nt olles eelnevalt tükeldanud toorest liha) puutuge valmis toitu.

  • Kuumutage toitu põhjalikult, nii et kõik toidu osad kuumeneksid 70°C-ni. Paljud toored toiduained (eriti linnuliha ja toorpiim) võivad olla haigusetekitajatega saastatud, seetõttu tuleb need korralikult läbi kuumutada.

  • Vältige leegil küpsetamist! Kui toit läheb kõrbema, eemaldage kõrbenud osad enne söömist.

  • Sööge kuumutatud toit kiiresti ära. Kuumtöödeldud toitu tuleb säilitada kas kuumana (60°C või üle selle) või külmana (10°C või alla selle).

  • Peske toitu valmistades tihti käsi, hoidke kõik tööpinnad puhtana. Kui olete haige, ei tohi te toitu valmistada.

  • Kaitske toitu putukate, näriliste ja muude loomade eest.

  • Kui valmistate salatit, peske enne nii käsi kui ka salatiaineid voolava vee all. Ka poest ostetud salatite, maiustuste ja muude toiduainete puhul jälgige, et “kõlblik kuni…” kuupäev ei oleks möödas.

  • Õunad, apelsinid, mandariinid jms võivad olla säilitusainetega pritsitud, peske ka need voolava vee all puhtaks.

  • Olge ettevaatlik salvkaevude vee kasutamisega, ohutum on veevärgi- või puurkaevu vesi.

  • Peske enne söömist ja pärast WC kasutamist käsi.