"Pole näomaske tervelt kuu aega näinud," märkis Tallinna Ülikooli lähedal asuva Benu apteegi proviisor Delfile. "Hiinlased ostsid pakkide kaupa juba kuu aega tagasi kõik ära."

Erinevad kesklinna apteekrid kinnitavad sama juttu - näomaskid on valdavalt liikunud Aasia päritolu inimeste omandisse.

Samuti kinnitavad kõik Narva maantee ja Viru ristmiku läheduses küsitletud apteekrid kui ühest suust, et alates koroonaviirusesse nakatunud iraanlase juhtumist on desifintseerimisvahendite müük kasvanud lausa drastilisel määral.

"Kätepuhastusvahendite riiulid tühjenevad päevaga," muljetas üks proviisor. "Laos polegi hetkel rohkem, ent uus kaup peaks saabuma 2. märtsil, ehk esmaspäeval."

Muret desifintseerimisvahendite puudujäägi üle otseselt ei tunta, ladude õigeaegne täienemine pole hetkeseisuga veel küsimärgi all.

Proviisorite sõnutsi tühjeneb päeva jooksul terve riiulitäis kätepuhastusvahendeid.

Maskidefitsiit

Üha jõulisemalt Eesti suunas leviva koroonaviiruse hirm on pannud inimesed ohtralt kaitsemaske ostma. Juba jaanuari lõpus, kui levik veel nii suurel määral Euroopasse polnud jõudnud, kirjutas Delfi, et kaitsemaskid on apteekides otsakorral.

Benu apteegis on maskide varud lausa nii tühjad, et enne aprilli pole mõtet sinna nende ostmise eesmärgil minna.

Benu proviisor Liia Saava ütles Delfile, et neil pole maske ei apteekides ega hulgiladudes. "Seega ka müüki pole. Meile teadaolevalt on need kogu Euroopas otsas. Minule kui apteekrile on öeldud, et uus kogus maske peaks meile jõudma aprilli keskpaigas," märkis Saava.

Maskide vähesusega tegeleb ka Sotsiaalministeerium: varude täiendamiseks tehakse teiste riikidega koostöös ühishange.

Tänaseks on 19 Euroopa Liidu riiki teinud suurenenud nõudluse tõttu ühishanke, et varusid täiendada. Väikeriikide vaatest on säärane tegutsemisviis hea, kuna nii ei krahma suuremad riigid lõviosa kaitsevarustust endale ning kogu protsess on üleüldiselt solidaarsem.

“Ka kaitseminister on avaldanud valmisolekut, et kaitseväe reservidest on võimalik saada lisatuge kaitsemaskide jaoks. Pärast seda tuleb muidugi reservid taastada,” sõnas sotsiaalminister Tanel Kiik olukorda kirjeldades.

Millist maski valida?

Kaitsemaski valik igapäevaseks kasutamiseks peab lähtuma soovitud eesmärgist – kui soovitakse ainult ennast kaitsta, võib valida väljalaskeklapiga varustatud maski; kui soovitakse kaitsta ennast ning teisi, tuleb valida nn „kahepoolse toimega“ (ilma väljahingamisklapita) maskide hulgast.

Suuremal või vähemal määral kaitset pakuvad kõik kaitsemaskid – nii nn tavalised meditsiinilised või kirurgilised maskid, kui ka kaasaegsemad respiraatorid. Igapäevaseks kodus või tänaval kasutamiseks mõeldud kaitsemask ei pea olema steriilne.

Maski kandes on aga kahtlemata oluline jälgida oma enesetunnet – et mask ei tekitaks inimesele õhupuudust ega paneks teda hingeldama.

Kaitsemaski peamine ülesanne ja kaitsepõhimõte on sisse- ja/või väljahingatava õhu filtreerimine. Sellest tulenevalt ongi kasutusel kaks põhinäitajat, mis iseloomustavad maske – filtreerimise suunad ja filtreerimise tõhusus.

Maski kasutatakse tihti valesti

Kaitsemaskide osas inimeste teadlikkus kindlasti veel madal, kuna arvatakse, et ühe maskiga võib mitu nädalat läbi ajada. See ei vasta aga tõele.

Apteegis müüdava kaitsemaski maksimaalne kandmise aeg on kolm tundi, seejärel on soovitav maski vahetada, sest maski pealispind võib kanda viirust edasi. Maski tuleb vahetada, kui see on näiteks köhides või aevastades niiskunud ja puutunud kokku sekreedi pritsmetega. Kindlasti ei tohi sama maski kasutada nii haigete inimestega kui ka väikeste beebidega kokku puutudes.

Maski kasutamisel ja äravõtmisel on oluline käte hügieen – muidu võib saastunud näomask nakatumist pigem soodustada.

Viiruste tõrjumiseks sobivad lisaks apteegis pakutavatele maskidele ka ehituspoodides olevad tolmukaitsemaskid ehk respiraatorid.

Terviseamet kinnitab samuti, et kahtlemata on õige, et näo järgi vormitud respiraator pakub paremat kaitset kui paberist või riidest valmistatud tavaline meditsiiniline või kirurgiline mask. Samas ei ole teada, kui hästi üks või teine mask kaitseb, sest ka ühte ja sama tüüpi maskid esinevad tavaliselt mitmes erinevas variatsioonis.