Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum möönis Delfile, et uudised koroonaviirusest on ka Eestis pannud inimesi rohkem meditsiinilisi näomaske ostma. "Eelkõige ostavad suures koguses maske Aasiast pärit turistid, aga ka inimesed, kel ees reisile minek," ütles Rogenbaum.

Seetõttu on apteekide laovarud tühjenenud ja proviisori kinnitusel võib ette tulla, et igast apteegist praegu maske ei saagi.

Benu apteegikett teatas, et neil on maskivarud täiesti otsas ja kett tegeleb usinalt sellega, et neid juurde varuda.

"Kuna tavaolukorras pole näomaskid müüdav kaup ja neid küsitakse pigem harva, siis üldjuhul on igas apteegis neid ca 100 tk. Tänaseks on need kõikides meie apteekides müüdud," teatas Benu apteegi proviisor Liia Saava Delfile.

"Kuuldavasti on aga maske apteekidesse peagi uuesti saabumas," avaldas Rogenbaum lootust ka Apotheka klientidele.

Euroapteek teatas Delfile, et nende apteekides on hingamisteede kaitsevahendite müük eelmise kuuga võrreldes lausa kolmekordistunud, ent eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ei ole müüdud ühikute arvu suhe ebatavaline.

Südameapteegi teenindusjuht ja farmatseut Merilin Israel tõdes samuti, et kuigi jaanuaris on detsembri ja novembriga võrreldes nende apteegiketis maskide küsimine ja ostmine kasvanud kaks korda, siis see ei ületa siiski tavalise gripilaine aega.

"Kui eelmisel aastal oli suurem gripilaine Eestis aasta alguses, siis hetkel on inimest huvi maskide järgi samasugune. Sarnaselt maskidele liigub hetkel rohkem ka desinfitseerivaid vahendeid, mis on ka grippi haigestumise seisukohalt kõige olulisem," ütles Israel.

Ostetakse igasuguseid maske

Israel ja Rogenbaum rõhutavad, et apteekides on müügil lihtsamad meditsiinilised maskid, mida kasutatakse protseduuride läbiviimisel. Nende eesmärk on vältida infektsiooni edasi kandumist. Juhendi soovitusi arvesse võtval kasutamisel on neist teatud ajaks abi ka ülemiste hingamisteede nakkuste vältimisel.

Maskide kandmise aeg on keskmiselt kaks kuni kolm tundi, aga oluliselt oleneb, millise maskiga on tegu. Mask tuleb peale seda alati vahetada ning kindlasti tuleb mask vahetada, kui see on niiske.

Südameapteegi esindaja ütles, et apteekides ostetakse kõiki erinevaid maske, mida parasjagu saadaval on - mõnes müüakse ka efektiivsema toimega ja kallimaid respiraatoreid.

"Apteegis müüdavad maskid on eelkõige mõeldud kasutamiseks protseduuride läbiviimisel ehk lühiajaliseks kasutamiseks. Kõige efektiivsema kaitse annab kindlasti respiraator," ütles Südameapteegi esindaja.

Gripilaine vältimiseks muud abinõud

Hetkel kasvab apteekide esindajate sõnul ka grippi haigestunute osakaal ning igapäevaselt tasub mõelda sellele, kuidas ennast ja oma lähedasi gripi eest kaitsta.

Viirushaiguste puhul on alati kõige olulisem hügieen ning eriti käte hügieen. Käte pesemine ja vajadusel desinfitseerimine alati enne söömist, poest koju või töökohta jõudes, tualetis käies jne.

"Kõige olulisem igapäevane puhtus. Haigena jäädakse koju ja ravitakse ennast terveks, sest kollektiivis olles liiguvad viirushaigused kõige kergemini üksteisele edasi. Inimese immuunsus on tugev, kui oleme piisavalt puhanud, sööme korralikult ja liigume piisavalt värskes õhus, ning ei unusta hügieeni olulisust," selgitas Israel.

Ka Rogenbaum rõhutab, et gripi vältimiseks on tarvilik tihe ja põhjalik käte pesemine, aga ka antiseptiliste vahendite kasutamine.

"Samuti võiks kaaluda ka immuunsust tõstvate preparaatide tarvitamist (C-vitamiin, D-vitamiin, tsink). Võimalusel võiks vältida rahvarohkeid kohti ning eelistada ühistranspordile jalgsi liikumist," selgitas Rogenbaum.

Millistes apteekidest näomaske müüakse, saab vaadata aadressilt raviminfo.ee otsingusõnaga "mask".