Eile Moskvast rongiga Tallinna saabunud Grigori Averbah ütles, et tema tuli Eestisse küll tööasjus, ent kevadine möll pronkssõduri ümber poleks tema otsust ka turistina kuidagi mõjutanud. “Käisin siin esimest korda 1974. aastal. Mulle Tallinn väga meeldib, see on euroopalik ja kultuurne linn ja siin on kenad inimesed,” ütles ta.

“Välisturistide osakaal langes sellel suvel võrreldes eelmise aasta sama ajaga viis protsenti. Kõige suuremat langust on näha just Põhja- ja Lääne-Eestis,” selgitas uuringu korraldanud Mari-Liis Lamp OÜ-st Positium.

Kui veel 2006. aasta kolme suvekuu jooksul külastas Eestit ligi 300 000 venelast, siis sellel aastal oli neid samal ajal kõigest 230 000. Samuti on märgatavalt langenud soomlaste, leedukate ja ka rootslaste külaskäigud.

“Näiteks Tallinnas käis suve jooksul umbes 20 000 venelasest turisti vähem ning Tartus umbes 2000 vähem,” rääkis Lamp. Ta lisas, et siiski on mõnes kohas Vene turiste ka varasemast enam käinud. “Turistide arv on pigem kasvanud Pärnus ja veidikene ka Otepääl. Samuti on venelaste jaoks populaarne koht Narva-Jõesuu, kus on palju suvilaid jälle üles ehitatud.”

Lamp rääkis, et mobiilimastide kärjeinfo andmeid kasutav uuring on suunatud aprillisündmuste mõju selgitamisele.

Radisson SAS hotelli müügidirektor Kersti Vaino rääkis, et kuigi hotellis pole Vene turistide osakaal kunagi eriti suur olnud, siis pärast aprillisündmusi oli selliseid rühmasid küll, kes oma broneeringu üles ütlesid. “Suurem osa Vene turistidest tuleb meie hotelli aastavahetuseks, muul ajal on neid umbes kolm protsenti külalistest,” lausus ta.

Radisson korraldab juba mitmendat aastat järjest just venelastele suunatud uusaastapidu. “Praegu on üle poole hotellist küll broneeritud, aga näiteks aasta tagasi ei olnud selleks ajaks vabamüügiks enam mitte ühtegi tuba,” ütles Vaino .

Grand Hotel Tallinna müügidirektor Vitali Makejev lausus, et nende hotellil on küll aastavahetuseks kõik ruumid juba broneeritud, ent riskide vältimiseks andsid nad osa tubasid ka Prantsuse ja Itaalia turistidele.

Reval Hotel Olümpia turundusdirektor Kairi Lipstok lausus, et langust ei ole märgata. “Hotelli on broneerinud peamiselt Venemaalt tulevad külalised ja neid on tulemas ligikaudu sama palju kui eelnevatel aastatel,” ütles ta.

Jalgpall tõi brittide hordid

•• Kui Venemaalt ning Soomest tulevaid turiste käis Eestis sellel suvel vähem kui varem, siis lätlased, norrakad ja britid väisasid Eestit senisest rohkem.

•• “Lätlased liiguvadki enim just Lõuna-Eestis, mis on ka loogiline,” rääkis Mari-Liis Lamp. Norrakate arvu suurenemise kohta ei osanud ta veel põhjuseid tuua, kuna lõplikult valmib uuring alles detsembris.

•• “Jätkuvalt käib siin aga rohkem britte. Väga palju mõjutas seekord ka juuni alguses toimunud Eesti-Inglismaa jalgpallimäng,” lausus Lamp ning lisas, et sellel päeval oli britte umbes 40 protsenti kõigist välisturistidest. “Tavaliselt on brittide osakaal viie kuni seitsme protsendi ümber. Kui veel eelmise aasta suvel käis Eestis 84 000 britti, siis sellel suvel oli neid juba 107 000.

•• Kõige rohkem külastasid suvel Eestit soomlased, neid oli kokku umbes 1,2 miljonit. Samuti väisas Eestit 352 000 lätlast, 231 000 venelast, 174 000 norrakat ning 152 000 leedukat.