Kohale oli tulnud ajakirjanikke nii Eestist, Venemaalt kui ka Soomest. Saabunud oli ka kohtualuste toetajaid, kes kandsid musta-oranžitriibulisi linte ja riietel silti “Notšnoi Dozor”, teatavad Eesti Raadio uudised.

Süüdistatavate toetajad embasid kohtualuseid ja viskasid nalja, et kui kohut peetaks peaminister Andrus Ansipi üle, siis nii palju ajakirjanikke kohal ei oleks.

Klenski arvates on süüdistus ebaloogiline ning mõeldud lihtsalt andma signaali vait olla.

Kõigepealt anti kohtualustele võimalus esitada taotlusi kohtule, mida Dmitri Linter ja Maksim Reva oma kaitsjate julgustavate noogutuste saatel ka tegid.

Näiteks Linter soovis lisada kohtumaterjalidele CD-plaadi oma mõtteavaldustega ja väljalõiked oma intervjuudest. Kohtunik Violetta Kõvask jättis taotluse rahuldamata ja selgitas kohtualusele, et talle antakse võimalus kohtus ütlusi anda.

Kõige asjalikum vaidlus olevat tekkinud Eesti Raadio hinnangul siis, kui prokurör Laura Vaik esitas taotluse, et kohtuasja osapooled, kes oskavad piisavalt eesti keelt, esineksid eesti keeles.

Selle peale puhkes kohtusaalis naer ja kui advokaat esitas vastulause, siis pealtvaatajad aplodeerisid.

Kohtunik otsustas lõpuks, et kuna kohtus on tagatud eesti- ja venekeelne tõlge, võivad osapooled rääkida ka vene keeles.

Pärast tunniajast vaidlust mitmesuguste taotluste ja avalduste üle asuti süüdistuse ettelugemisele.

Süüdistuse kohaselt algas kohtualuste aktiivne tegevus massirahutuste korraldamiseks juba 2006. aasta keskel. Nad kujundasid süstemaatiliselt pikema ja jooksul ijnimeste meelsust, mis lõi õhkkonna massirahutuste kujundamiseks.

Süüdimõistmisel võib kohtualuseid kuni viieks aastaks vangi mõista. Kohtuprotsess jätkub homme.