Turniir algab kl 10.30 Kohtla-Järve maleklubi ruumides ja see toimub šveitsi süsteemis seitsmes voorus, võistluse auhinnafondiks on 1500 krooni. Ühe korraldajatest — treeneri ja vaatleja Valeri Golubenko sõnul kogunevad Ida-Virumaa maletajad turniirile selleks, et avaldada toetust ebaseaduslikult vallandatud valvurile, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

“Demidovit süüdistatakse selles, et oma tegudega kahjustas ta vangla mainet. Tegelikult aga Maksim mitmekordistas selle, näidates, et Ämaris töötavad sellised julged ja korralikud inimesed nagu tema,” ütles Golubenko.

Oodatakse, et peale maletajate kogunevad Kohtla-Järvele ka Eesti õiguskaitse organisatsioonide esindajad, kes peaksid esinema turniiris osalejate ees enne ning pärast võistlust. “Ootame Inimõiguste Teabekeskuse eksperti. Loodame väga kohtumisele Demidovi kaitsja Sergei Seredenkoga ning loomulikult Maksimi endaga,” rääkis Golubenko.

Demidovi lugu andis inspiratsiooni ka MTÜ-le Vene Kool Eestis, mis plaanib korraldada aasta lõpus ülevabariigilise kirjandite konkursi, mille teemad oleksid Demidoviga seotud. MTÜ Valeri Kantšukov kinnitas, et selline konkurss on kavandamisel, kuid viidates suurele hõivatusele ning meedia jaoks mõeldud teabe puudumisele, ei hakanud ta üksikasjadest rääkima.

Demidov ise sai kirjandite konkursist teada alles ajakirjanikelt. Mis puutub maleturniiri, siis korraldajad võtsid endise vanglavalvuriga ühendust siis, kui üritus oli allesalgfaasis. “Mina mängin malet ning sõidan meeleldi turniirile, kui mind muidugi kutsutakse,” ütles Demidov.