Riik ja mõlemad kirikud sõlmisid mullu sügisel kavatsuste protokolli, mille järgi loobub EAÕK temale kuuluvast, kuid faktiliselt Moskva kiriku kasutuses olevatest kirikutest ja sakraalhoonetest.

Valitsus otsustab teisipäeval siseminister Toomas Varekile volituste andmise nende objektide võõrandamise lepingute sõlmimiseks, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Siseministeeriumi pressiesindaja Maia Burlaka ütles, et kui valitsus otsustab Varekile volitused anda, siis reedel sõlmitakse notari juures vastav leping.

Kavatsuste protokoll käsitleb kahte liiki EAÕK-i vara — osa on kirikule juba tagastatud, see võõrandatakse riigile, ning teine osa vara on õigusjärglasele EAÕK-ile veel tagastamata — sellest kirik loobub.

Burlaka sõnul hõlmab reedel sõlmitav leping EAÕK-ile tagastatud vara. EAÕK-ile veel tagastamata varade osas loobub kirik neist riigi kasuks.

Enne riigivarana registrisse kandmist on vaja kavatsuste protokolli märgitud hoonete juurde kuuluv maa mõõdistada ja kanda maakatastrisse. Burlaka sõnul kuulutab siseministeerium välja konkursi, et leida firma, kes viiks need toimingud läbi.

Alles siis, kui kõik varad on riigi omanduses, antakse need Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kirikule 50 aastaks rendile.

Kavatsuste protokolli järgi saab EAÕK seejärel riigilt 35,5 miljonit krooni toetust oma kirikute renoveerimiseks, sellest 20 miljonit krooni sel aastal ja 15,5 miljonit järgmisel aastal.