Haige inimese pea kompuuteruuringuga määratakse, kus asub insuldi põhjustanud tromb, misjärel saab selle trombolüüsiks nimetatud raviga lõhustada. Paraku tohib trombolüüsi teha vaid nelja ja poole tunni jooksul pärast haigestumist, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Keskmine helikopteri ootamise aeg on poolteist tundi, aga oleme oodanud ka neli," rääkis Aavik ja lisas, et väike haigla ei suuda omateenitud rahaga iialgi neli miljonit krooni maksvat tomograafi osta ning riiklikul tasemel abi pole.

„Mina ei taha, et mõnd mu tuttavat Hiiumaal tabaks insult, sest sealsed võimalused saada kiiret ravi on kordi väiksemad kui Lasnamäel," ütles Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiaosakonna juht Toomas Toomsoo, kelle hinnangul võib haigete helikopteriga Tallinna vedamine pikemas perspektiivis isegi kallimaks minna kui vajaliku aparaadi ostmine, rääkimata kaotatud eludest.

Mullu lendas kopter Tallinnast Hiiumaale 39 korral, lennutunni hind on 16 000 krooni ja kokku kulub edasi-tagasilennule umbes 24 000 krooni. Eelmisel aastal lennati ligi miljoni eest, aga on olnud ka aastaid, kui tehtud on 50 lendu - nii kulub nelja aastaga Hiiumaa haigeid helikopteriga vedades ära summa, mille eest saaks ühe kompuutertomograafi osta.

„Hiiumaa haiglajuhi ambitsioonid on arusaadavad, aga arvestades tervishoiu rahastamise üldist olukorda, ei ole riigi tasandil mõistlik Hiiumaa haiglale erandit teha," leidis riigikontrolli vanemaudiitor Meelis Peerna. Aastal 2008 analüüsis riigikontroll kompuutertomograafidega „võidurelvastumist" ja leidis, et kõikide üldhaiglate tomograafid on alakasutatud. Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna peaspetsialist Inna Vabamäe aga rõhutas oma e-kirjas kompuutertomograafi vähest tasuvust saarel.