Kevadel toimunud eelarvestrateegia läbirääkimistel lepiti juba suures ulatuses kokku, mis siseministeeriumi haldusalas juhtuma hakkab. Sõltuvalt homme avalikustatavast uuest majandusprognoosist on võimalik, et kevadel kokku lepitud numbrid muutuvad. Eriti keeruliseks läheb siis, kui uus prognoos lubab väiksemaid eelarvetulusid. Siis on võimalik, et kevadisi plaane kärbitakse.

Kevadel lepiti kokku, et päästja keskmine põhipalk ilma lisatasudeta öötöö ja pühade eest tõuseb järgmisel peaaegu veerandi ehk 1000 eurole. Sellele lisanduvad eelmainitud lisatasud umbes 11 protsenti. 2017. aastal oli päästja keskmine põhipalk 808 eurot.

Patrullpolitseinike ja piirivalvurite põhipalk on tulevast aastast vähemalt 1280 eurot, millele lisanduvad regiooni- ja muud lisatasud. Tallinnas on lisanduv regioonitasu 200 ja Ida-Virumaal 300 eurot. Patrullpolitseiniku ja piirivalvuri minimaalne põhipalk on täna 1075 eurot.

Politsei- ja piirivalveameti palgatõusuks on 2019. aastal ette nähtud 12,9 miljonit eurot, mille abil on võimalik kõigi PPA töötajate põhipalka tõsta keskmiselt 10 protsendi võrra. Kõige rohkem tõusebki eesliini töötajate, eelkõige patrullpolitseinike ja piirivalvurite palk.

Patrullpolitseinike palka soovitakse tõsta kümme protsenti. See tähendab, et alustava patrullpolitseiniku palk koos lisatasudega oleks umbes 1300-1400 eurot, aga näiteks Ida-Virumaal 1700.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) töötajate palgafond kasvab 2019. aastal 19,9 protsenti, lisaraha eraldatakse kokku 1,882 miljonit eurot. Keskmiselt tõusevad SMITi töötajate palgad 20 protsenti, millele lisandub tulemustasu. Näiteks hakkab tipparendaja keskmine palk olema senise 2800 euro asemel ligi 3700 eurot.

Anvelt ütles, et SMIT peab olema turul konkurentsivõimeline, sealt ka palgatõus. Tõestatud palkade abil loodab ta erasektorist inimesi juurde värvata. Lisaks on ta muutnud ka arenduste plaane ja vähemtähtsad arendused peatanud, et saaks tähtsamatega kiiremini edasi minna. SMIT-il on olnud erinevate arendustega probleeme, sest neile tuleb tööd peale rohkem kui nad teha jõuavad.

Häirekeskuse palgafond kasvab kaheksa protsenti. Sellest enamik läheb päästekorraldajate lisatasuks öötundidel töötamise eest.

Anvelt ütles, et idapiiri ehitamiseks on järgmise aasta eelarves raha juba planeeritud, küll aga hakatakse läbi rääkima veel mõne väiksema asja, näiteks tehnoloogia üle, mis aitab liiklusohutust tõsta. Selle näiteks tõi ta droonid, mida politsei on juba kasutanud.