Põhjuseid kaalutlusotsuse tegemisel on Anvelti sõnul mitmeid.

"Võin kindlalt väita, et mõlemad pürgijad sellele kohale on väga tugevad kandidaadid. Seetõttu pole selle otsuste tegemine lihtne ja see ei saa toetuda vaid pelgalt emotsioonidele või isegi isiklikule sümpaatiale. Tegin otsuse toetudes meie erakonnale vajalikutele arengutele tulevikus," põhjendas Anvelt Delfile.

"Sveni ajal tegi meie erakond tugeva hüppe edasi. Nišierakonnast on saanud nende aastate jooksul üks olulisemaid tegijaid meie poliitmaastikul. Samas näen, et senine arengujõud hakkab raugema. Seda nii sisse- kui väljapoole. Tahaks ehk öelda, et stabiliseeruma, kuid stabiilsuse taga on alati peidus stagnatsioonirisk," lisas Anvelt.

Sotsist saadiku sõnul nägi partei ka viimastel valimistel suurt survet valijaskonnale otsuste tegemisel ning kuigig alati võib leida sellele, miks valija nii käitus, ka väliseid põhjuseid, siis peab Anvelti arvates ka enda sisse vaatama ja silmas pidama, et ühte erakonda eristavad teistest just tema enda tugevad maailmavaatelised sõnumid. Just nende sõnumist esindajateks ongi saadiku sõnul kõik erakonna liikmed, kuid eriti suur vastutus lasub erakonna juhtkonnal ja iseärnis erakonna esimehel.

"Kahjuks jäi meil seekord eristumiseks vähe ruumi ning meie sõnumid hägustusid. Minu kindel soov on see, et arvestades tänaseks saavutatut, ei tohi me jääda stabiilsetele positsioonidele, vaid peame liikuma edasi, jõuliselt ja kehtestades meie maailmavaadet ja valijaid selle ümber.

Usun, et Ossinovski annab erakonnale juurde seda vunki, mis viimasel ajal kaduma on läinud. Kindlasti on ka siin olulist rolli mängimas küsimus usust ja ootustest uue esimehe vastu. Tal on selle tõestamiseks aega kuni järgmiste valimisteni. Samas arvan, et ka kui erakonna üldkogu otsustab Sveni jätkamise, siis on kogu üldkogueelne protsess talle suuresti restart ning kiirendi liikumaks välja seisakust," leiab Anvelt.

Samuti teeb riigikogulasele muret viimastel aegadel erakonnas toimunud sisemine kapseldumine ning formaalsuse võit sisulisuse üle. "Saan aru, et tihe valimiste aeg, valitsemisvastutuse kandmine vähendab reaalselt aega ja võimalusi erakonnasiseseks koostööks, kuid kui see väheneb alla kriitilise taseme, kus isegi erakonna juhtkonnas arutelu muutub formaalsuseks, siis peab tegema muudatusi. Erakond ei tohi muutuda kitsa seltskonna eesmärkide täideviijaks, vaid peab olema maailmavaate lipulaev. Neid muudatusi ootan ka uuelt esimehelt," lisas Anvelt.

Sotsid valivad endale uue esimehe tuleval nädalavahetusel toimuval üldkogul.