“Meile on jäänud mulje, et nad nautisid seda, mida tegid,” ütles Anvelt Postimehele. “Nende lemmikfilmid olid vägivallast kubisevad ja reaalsusest lahti kistud Venemaa menukid “Brat-1” ja “Brat-2”.”

Ta lisas, et ilmselt oli neil mõrvu vaja rohkem iseenda sisetunde jaoks.

“Seda näitavad ka nende omavalmistatud visiitkaardid sõnaga predator, kiskja,” ütles Anvelt. “Seda väljendit kasutasid nad enda identifitseerimiseks veel mõnel juhul.”

Neil oli ka päevik, kuhu nad kleepisid ajaleheväljalõikeid oma kuritegude kirjeldusega ning Lenini ja Stalini näopilte.

Mõlemad 21-aastased mehed rääkisid Eestis, et on õppinud ühes Peterburi mereväekoolis. Venemaalt põgenesid nad ilmselt pärast seal sooritatud mõrvu.

“Meil on andmeid nende toime pandud mõrvadest,” ütles keskkriminaalpolitsei direktor. “Ametlikku kinnitust veel pole, selle peaks saama Vene kolleegidelt lähipäevil.”

Anvelt ütles, et meeste jälile jõudis politsei eeluurimisel kogutud materjale ja tõendeid analüüsides ning jälitustegevust arendades.

“Iga uue kuriteo järel võis leida paralleele eelnevatega,” nentis ta.

Anvelt lisas, et eelmisel reedel võttis politsei kinni esimesed kahtlustatavad. Need olid inimesed, kes Medvedjevi ja Ustimenkoga suhtlesid ning võisid neid mõne kuriteo ettevalmistamisel aidata. Kõik neli on pärit Ida-Virumaalt.

Anvelti sõnul valisid mõrtsukad ohvreid kiiresti ja erilise ettevalmistuseta. Kuriteod, milles neid kahtlustatakse, ei lubanud suurt saaki. Erand on Sillamäe röövmõrv, kus kurjategijad said 50.000 krooni.

Politsei kahtlustab Ustimenkot ja Medvedjevit neljas mõrvas ja mitmes muus kuriteos, sealhulgas märtsis Tallinnas Roosikrantsi tänavas toimunud pommiplahvatuses.

Päevikus on ka viide kallaletungist ühele Tartu allilmas tuntud inimesele, kes olevat saanud haavata. Politseil selle juhtumi kohta andmeid pole, nentis Anvelt.