Anvelt märkis, et tema jaoks ei olnud kapo spetsialisti altkäemaksu võtmises kahtlustatavana kinni pidamine šokeeriv, kuna ta on sääraste uudistega elu jooksul ära harjunud. "Pole Eestis ega maailmas sellist organisatsiooni, kust aeg-ajalt ei tuleks välja mädapaiseid," sõnas Anvelt.

Kui ühtki kahtlast juhtumit aastakümneid välja ei tule, siis on Anvelti sõnutsi karta stagneerumist ja tekib kahtlus, kas ehk tegelikult miskit varjatakse. "Mul on hea meel, et sellised asjad tulevad välja," rõhutas Anvelt, et juhtumi avalikustamine näitab kapot heas valguses.

Endine politseijuht sõnas, et sääraste juhumite väljatulemine näitab, et elame demokraatlikus riigis ning kapo suudab end ise puhastada. "Kui on võimalus kuritegu või korruptsiooni ennetada, siis ka see pole halb," märkis Anvelt samas ning lisas, et ka inimeste liigutamine teisele tööle maja sees viitab sisekontrolli toimisele.

Anvelt kiitis politsei ja kapo koostööd altkäemaksujuhtumi avalikustamisel ning viitas, et peadirektorid annavad infot koostöös, ega tegele teineteise süüdistamisega ega viitamisega, kust asi alguse sai või lõppes. "See on igati positiivne," sõnas Anvelt.

Kuna kahtlustuse sai kõrge ametnik, siis on Anvelti hinnangul avalikkuse huvi suur, mistõttu leiab ta, et mõlema organisatsiooni huvides on välja öelda nii palju üksikasju kui võimalik, et vältida spekulatsioone. "Pigem tuleks olla võimalikult avalikkusele suunatud, siis ei teki avalikus arvamuses kriisi, et midagi oleks varjatud."

Eesmärk mõjutada politseinike otsuseid

Esmaspäeval pidasid kaitsepolitseiameti töötajad kuriteos kahtlustatavana kinni kaitsepolitseis spetsialisti ametikohal töötanud Indrek Põderi.

Põderit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises oma ametipositsiooni ja ametialaselt juurdepääsetavate andmete ebaseadusliku ärakasutamise eest, eesmärgiga mõjutada politsei- ja piirivalveameti ametnike otsuseid süüteo- ja järelevalvemenetlustes.

Samas kriminaalasjas kahtlustatakse ka täna lahkumisavalduse esitanud PPA sisekontrolli büroo juhti Meelis Tanieli karistusseadustiku paragrahv 157 järgi kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises. Samuti kahtlustatakse mitut isikut altkäemaksu andmises.

Riigiprokuratuur alustas kaitsepolitseiameti informatsiooni põhjal kriminaalasja menetlust ning tulenevalt menetlusega seotud erisustest andis selle menetlemiseks kaitsepolitseiametile.