„Kõrge Peruu ametniku väited ühe Hispaania suurema päevalehe veergudel teevad tõsiselt murelikuks. Kas nemad teavad midagi sellist, mida meie mingitel põhjustel ei tea või puudub meil oma partneritega usaldusväärne koostöö? Leian, et siseminister peaks Eesti riigi mainet kahjustavatele süüdistustele kiirelt vastuseid otsima,“ põhjendas Andres Anvelt, kes annab tänasel riigikogu istungil arupärimise üle.

Anvelti sõnul ei lähe juba rahvusvahelist kõlapinda pälvinud info kuidagi kokku andmetega, millega õiguskaitseorganid kirjeldavad narkootikumide vastase võitluse hetkeolukorda Eestis. „Kui minister ilmutas koheselt soovi uurida Interpolilt oma erakonnakaaslase saatust, siis praegusel juhul ei ole tema agarust Interpoli suunas näha. Ometi on tegu igatpidi ebameeldiva olukorraga,“ ütles Anvelt.

Sotsiaaldemokraadid küsivad Vaherilt, milline on siseministeeriumi seisukoht Peruu ametiisiku avalduse asjus ja kas toodud väited peavad paika või kuuluvad ümberlükkamisele. Milline on Peruust ja tema naaberriikidest Eestisse saabunud narkootiliste ainete konfiskeerimise osatähtsus ja kui palju Eesti elanikke on Lõuna-Ameerikas ja Mehhikos seoses narkootikumidega vahistatud, pärivad arupärijad.

Samuti tuleb Vaheril öelda, kuidas kavatseb siseministeerium reageerida Peruu ametiisiku tõsistele süüdistustele ja milliseid samme astuda, et parandada Eesti kui väidetava narkotransiitmaa mainet.

Peruu ametnike teatel kulgeb narkootikumide Euroopasse toimetamise uus suur kaubatee läbi Balti riikide, kust uimastid liiguvad edasi atraktiivsematele turgudele, kirjutas möödunud nädalal Hispaania ajaleht El País.

Peruu narkootikumidevaba arengu ja elu komisjoni (DEVIDA) nõunik Alberto Hart ütles, et Peruus on colombialasi, kes töötavad Mehhiko narkokartellide, näiteks Sinaloa kartelli, ja Ida-Euroopa maffia heaks, kirjutas Hispaania ajaleht El País.

Hart ütles, et Peruu välisministeeriumi selle sektoriga tegeleva diplomaadi sõnul läheb 60 protsenti Peruu narkootikumidest Euroopasse. Uut suurt kaubateed mööda liiguvad narkootikumid alla neelatuna või pagasis lennujaama kaudu Balti riikidesse Leedusse, Eestisse ja Lätisse ning sealt edasi lähevad narkootikumid atraktiivsematele turgudele: Itaaliasse, Prantsusmaale, Hispaaniasse ja Suurbritanniasse.