Presidendil ei ole vaja enam kampaaniat teha, leidis Ilmar Raag, et sellest tuleb vahe eelnevate aastate kõnedega. "Seekord oli analüütiline kõne, mida teinekord võib kuulda tulevikuuringute konverentsil mõne akadeemiku suust."

Raagi sõnul pööras president oma kõnes tähelepanu ka ühiskonnas levivatele väidetele, nagu näiteks küsimus, kas demokraatia on ohus. "Eesti demokraatia ei ole ohus; meil ei ole vaja sümboolseltki oma suid kinni kleepida," ütles president oma kõnes. Teine presidendi väide, mille Raag välja tõi, oli Eesti suutmatus ellu viia suuri reforme. "Aga mulle tundub, et see on see väide, mis on kogu aeg õhus ja ta kordas seda lihtsalt üle," nentis Raag.

Raag tõi välja veel ühe aspekti presidendi kõnest. "Ilves rääkis demograafiast järsku peaaegu konstateeringu vormis, öeldes, et me peame leppima arusaamisega, et Eesti peredesse ei sünni niipea 4-5 last ja demograafiline auk on tänaseks juba reaalsus, mis vihjab ühiskonnas levivatele väidetele."

Endine ajakirjanik Anvar Samost leidis, et president oli selles kõnes tema ise, see oli kõne, mida ta oleks võinud pidada oma sõpradele. "President Ilvese puhul on erinevus tema avaliku kuvandi ja selle vahel, kuidas ta kitsamas ringis ja vahetumalt käitub, üsna suur. See oli selline kõne, mida ta oleks võinud pidada ka oma sõpradele kuskil paarikümne inimesega sõpruskonnas, see kõne ei oleks olnud väga teistsugune.