Siseminister Margus Leivo, kes kaks nädalat tagasi Saaremaa visiidi ajal Hummeriga sõitnud Antropovit ka ise nägi, taunib politseijuhi käitumist, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Hummeri kasutamises töösõiduks polnud enesest midagi hullu, kuid see, et ta sellega vilkuritega ringi sõitis ja ei vormistanud masinat käskkirjaga alarmsõidukiks, on muidugi pahasti,” möönis siseminister.

Kuigi ministri väitel võiks ametisõidul olevat politseiameti juhti tõlgendada kui alarmsõidu õigust omavat liiklejat, näeb seadus ette teisiti. “Seetõttu ei pea ma seda teguviisi absoluutselt õigeks,” kinnitas Leivo.

Erafirmale Viking Motors kuuluval Hummeril pole alarmsõidu õigust, sest valitsuse kahe aasta tagune määrus annab seesuguse õiguse vaid kindlate riigiametite autodele ja kõrgetele riigitegelastele, kelle hulgas politseiameti peadirektorit pole.

Alarmsõiduki kaarte tohib politseiamet väljastada vaid tuletõrje, kiirabi, politsei, piirivalve, vangla või kaitsepolitsei autodele. Kuna testsõiduks politsei kasutuses olnud erafirma Hummer sinna nimekirja ei mahu, nõudiski siseminister Antropovilt juhtunu kohta selgitust.

Ministriga koos teisipäeval Tartus Läti siseministrit võõrustanud Antropov tunnistas oma eksimust. “Tunnistan, et eksisin selle reegli vastu, et ei andnud välja käskkirja politsei käsutuses olnud auto kohta,” kinnitas ta.

Minister Leivo sõnul tegeleb ta Antropovi eksimusega põhjalikumalt kolmapäeval, kuid ränk karistus patustanud politseijuhti siiski ei ähvarda. “Olgu juhtunu ennekõike talle siiski edaspidiseks õpetuseks,” ütles Leivo.

Hummeriga kihutamine asetab Antropovi ja tema autojuhi seega võrdsele pulgale tavalise liiklushuligaaniga, kes peab kihutamise pärast karistust kandma. Antropovi väitel kasutas ta vilkureid kiireloomuliste tööülesannete tõttu. “Nii neljapäeva kui pühapäeva õhtul pidin olema tööalastel kohtumistel,” ütles Antropov, täpsustamata, millisele kohtumisele ta pühapäeva õhtul kiirustas.