Kolm riigikogu opositsioonierakonda Res Publica, Isamaaliit ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond kohtusid esmaspäeval, et arutada minister Mailis Repsi võimalikku umbusaldamist.

Res Publica fraktsiooni liige, riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson ütles Delfile, et kokkutulnud leidsid üksmeelselt, et Mailis Repsi väljaütlemised Venemaal külaskäigul Mari Eli Vabariiki on olulisel määral kahjustanud Eesti välispoliitilisi huve ja Eesti rahvusvahelisi huve.

„Seetõttu me otsustasime, et esitame peaminister Andrus Ansipile konkreetse nõude vabastada haridus- ja teadusminister Mailis Reps ametist,” sõnas Mihkelson. „Liiatigi on see oluline selles küsimuses, kuna Reformierakonna käes on juba pikka aega olnud välisministri portfell, peaks Ansip erakonna esimehena tajuma selgelt kui suur välispoliitilist kahju on Reps Venemaal Eestile teinud.”

Juhul kui Ansip ei leia julgust astuda samm, mis taastaks Eesti välispoliitilise tõsiseltvõetavuse ja usalduse, siis otsustavad opositsiooniparteid kolmapäeval esitada umbusaldusavalduse.

Mihkelson usub, et umbusalduseks vajalike häälte kokkusaamisega ei tohiks tekkida raskusi, kuna Eesti välispoliitiliste huvide küsimus on parlamendis traditsiooniliselt omanud tugevat traditsioonilist konsensust. Tema sõnul peaks Reformierakond tajuma olukorra tõsidust ja ennetama valitsuse liikme umbusaldamist. Res Publica fraktsioon on riigikogus suurim, sinna kuulub 26 rahvasaadikut. SDE ja IML fraktsioonid aga on ühed väiksemad, kuhu kuuluvad vastavalt kuus ja seitse saadikut. Kokku tuleb 39, ent umbusaldusavalduse korda minemiseks on vaja 51 rahvasaadiku häält.

Ansip võiks tagasi pöörduda nende sõnade juurde, mis kostusid vahetult pärast seda, kui selgusid Repsi esimesed väljaütlemised Marimaal, leiab Mihkelson. Tookord mõistis Ansip Repsi avaldused karmilt hukka.

Mari Elis tänaval kõndides võib kõik ilus tunduda, kuid miski ei muuda fakti, et tegelikult on olukord Marimaal murettekitav, lausus peaminister tookord. „Kinnitan, et Eesti välispoliitika soome-ugri küsimustes pole muutunud.”

„Selline avaldus eraldivõetuna pole kooskõlas Eesti välispoliitilise joonega ja selline avaldus on selgelt propagandistlik,” nentis Ansip toona.

Reps kiitis Vene riigitelevisioonis Marimaa olusid ning tõdes, et vastupidiselt Eestis levivale teabele on seal kõik suurepärane.