Vabariigi valitsuse seadus näeb ette, et vältimatu vajaduseta hoidub tagasiastunud valitsus põhimõtteliste või riigieelarve kulusid suurendavate otsuste tegemisest, ütles valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Teine Ansipi juhitav valitsuse koosseis pidas neljapäeval oma viimase riigikogu valimiste eelse istungi.

Vabariigi valimiskomisjon registreerib valitud riigikogu liikmed ja asendusliikmed pärast valimispäeva, kui komisjonile ja riigikohtule kaebuste esitamise tähtaeg on möödunud või kui esitatud kaebuste kohta on tehtud lõplikud otsused. Valimistulemused on välja kuulutatud, kui vabariigi valimiskomisjoni otsus ilmub Riigi Teatajas. Kümne päeva jooksul pärast riigikogu valimiste tulemuste väljakuulutamist koguneb parlamendi uus koosseis esimesele istungile.

14 päeva jooksul valitsuse tagasiastumisest määrab president peaministrikandidaadi ja teeb talle ülesandeks uue valitsuse moodustamise. Peaministrikandidaat esineb 14 päeva jooksul valitsuse moodustamise ülesande saamisest riigikogus ettekandega uue valitsuse moodustamise alustest, mille järel otsustab parlament avalikul hääletusel peaministrikandidaadile volituste andmise valitsuse moodustamiseks.

Kõige kiiremini sündis valitsus 18 päevaga

Riigikogult valitsuse moodustamiseks volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.

Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees. Valitsuse ametisse astumisel annab suulise ametivande peaminister. Seejärel kirjutavad vande tekstile alla kõik ametisse astuva valitsuse liikmed. Vanne loetakse antuks vandetekstile allakirjutamise ajast. Kohe seejärel vabastab president senise valitsuse ametist.

Riigikogu valimistest kuni valitsuse ametisseastumiseni on tavaliselt kulunud enam kui kuu. 2007. aastal toimusid riigikogu valimised 4. märtsil, parlament kogunes avaistungile 2. aprillil ja uus valitsus astus ametisse 5. aprillil. 2003. aastal oli riigikogu valimiste päev 2. märtsil, parlamendi uus koosseis kogunes esimest korda 31. märtsil ja valitsus astus ametisse 10. aprillil.

1999. aastal oli parlamendi valimiste päev 7. märtsil, riigikogu tuli esimest korda kokku 18. märtsil ning valitsus astus ametisse 25. märtsil. 1995. aastal oli valimispäev 5. märtsil, riigikogu tuli kokku 21. märtsil ning valitsus astus ametisse 17. aprillil.