„Oma igapäevaelus kodanikena anname endale harva aru, et Eesti Vabariik on väga südi ja väärikas riik,“ ütles peaminister Ansip Vanemuise kontserdimajas peetud aasta tähtsaimas kõnes.

„Eesti on imetlusväärne stabiilsuse saar keset mäslevat maailmamerd.“ Valitsusjuhi hinnangul on Eestil hiilgav stardiplatvorm, kõik võimalused lähiaastatel tõusta oluliselt lähemale Põhjamaisele elukvaliteedile, sealjuures vältides Põhjamaade vigu, „ole ainult mees ja ära oma kätte jagatud kaarte maha pilla,“ sõnas Ansip.

Samas tuletas valitsusjuht meelde, et me ei ela vaakumis, vaid rahvusvaheliste suhete maailmamerel ja viimase nelja aastaga on kogu muu maailm liikunud pigem rahutumas suunas. „Maailm meie ümber ei ole muutunud sugugi turvalisemaks paigaks. Hoopis vastupidi.“

Ansipi hinnangul ei taju enamus meist, milliste uute julgeolekuohtudega me koos oma Euroopa Liidu ja NATO partneritega pikaajaliselt silmitsi seisame. Samas leidis ta, et Eesti riigi püsimise ja julgeoleku suurimaks ohuks on ikka olnud kodumaine rumalus. „Kuni leidub inimesi, kes on valmis Raadile rajatava Eesti Rahva Muuseumi asemel ehitama neljarealise raudtee Haapsallu või maksma inimestele Eestist lahkumiseks kinni Soome sõidu pileti, ei või me kunagi kindlad olla, kas Eesti tähistab ka järgmist aastapäeva.“

„Seepärast rõhutan – valimised ei ole mäng. Võtke seda valikut väga tõsiselt. Ei ole kaotsi läinud hääli, kui need on antud südame järgi. Teil on ainult üks hääl. Andke see südame hääle järgi neile, kellesse te kõige rohkem usute. Kui te ei hääleta oma südame järgi, võib juba täna ette öelda, et ka see poliitika, mis teid järgmisel neljal aastal ees ootab, see Eesti, ei saa teile olema südamelähedane,“ rõhutas peaminister Andrus Ansip oma viimases vabariigi aastapäeva kõnes selle valitsuse juhina.

„Kui hääl antakse valimistel sellele, kes on võõrriigi mõjuvõimu suurendamiseks valmis vastu võtma ka kolmandikku sulas, siis on meie riik ohus. Siis pole ka lõpuni välistatud 1939. aasta kordumine,“ ütles peaminister.

Ansip: neli aastat ametis olnud valitsus tõi euro ja tasakaalus iibe

Valitsuse töö tulemuste mõõdupuuna nimetas Ansip neli aastat tagasi valitsusele seatud peamist eesmärki, iibe tõstmist ja presidendi poolt seatud euro saamise.

„Täpselt neli aastat tagasi, samuti enne Riigikogu valimisi, sõnastasin selles samas kõnepuldis esinedes Eesti rahva kümme päevakäsku peaministrile. Esmase ja esimese eesmärgina nimetasin toona ja nimetan ka nüüd iibe pööramist positiivseks ja võitlust pikema eluea eest.
Täna teame – Eesti iive on jõudnud tasakaalu. Meid sünnib üha rohkem. Eesti inimeste tervena elatav eluiga on tõusnud kiirelt. Viimase viie aasta jooksul viie aasta võrra,“ ütles peaminister.

„Kaks aastat tagasi seadis president Toomas Hendrik Ilves sündivuse kasvu kõrval valitsuse edukuse mõõdupuuks euro saamise. Ka see eesmärk on täidetud – Eesti on edukalt üle läinud eurole. Rahareformi hirmud ei realiseerunud. Hinnad ei tõusnud. Esimese eurokuu, jaanuari, tarbijahinnaindeksi kasv oli täpselt null protsenti. Tegemist oli ilmselt ühtse valuutatsooni kõige edukama eurole üleminekuga. Ka see näitab meie tugevust riigina,“ ütles Ansip.

„Kui sündivuse kasvuks soodne keskkond jääb kahjustamata ning majanduse kasvades tõuseb ka noorte perede kindlustunne, siis usun, et nelja aasta pärast siin kõnepuldis kõnelev peaminister saab rõõmustada, et Eesti aastane iive on juba neljakohalise numbri võrra plussis. See peab olema peagi ametisse astuva valitsuse kõige tähtsam eesmärk,“ rõhutas valitsusjuht.

Peaminister Ansip avaldas heameelt, et tööd lõpetav valitsus on esimene, mis on ametis olnud terve Riigikogu valimiste vahelise perioodi. „See on esmakordne Eesti ajaloos, märk riigi stabiilsusest ja tõsiseltvõetavusest.“

Täispikka kõne saab lugeda SIIT.