Nimelt päris tänases infotunnis keskerakondlane Priit Toobal peaministrilt aru, et kas Ansipi hinnangul on see lihtsalt puhas juhus, et seitse maavanemat kuulvad IRL-i ja seitse kuuluvad Reformierakonda.

"Ma usun, et ükski nendest maavanematest pole heitnud kulli ja kirja, missugusesse erakonda astuda, et neil kõigil on välja kujunenud maailmavaade. Te küsisite enne Hiiumaa maavanema kohta. Ma ei tunne teda väga palju isiklikult, aga ma olen teda esinemas korduvalt näinud, ma olen lugenud tema artikleid ja ma võin öelda, et minu meelest hingelt kuulub ta Reformierakonda ja see pole juhus, et paljud inimesed on valinud just nimelt Reformierakonna, kes usuvad sellesse, et Reformierakond on see, kes nende aateid kõige paremini kannab," ütles peaminister Ansip talle esitatud teemakohasele küsimusele vastates.

Maavanemate politiseerituse kohta küsis enne Toobalit ka viimase erakonnakaaslane Tarmo Tamm, kes samuti päris selle kohta, et kas vastab tõele see jutt, et Hiiu maavanem on politiseerimata, sest koalitsioon ei suutnud kokku leppida, kumba erakonda peaks maavanem kuuluma.

Sellele küsimusele vastates ütles peaminister, et ajaloost saab välja tuua erinevaid maavanemaid, kes on kuulunud erakonda, aga ka maavanemaid, kes seda teinud ei ole.

"Meenub näiteks üks maavanem, kes töötab praegu haridus- ja teadusministeeriumis. Aga meenub ka üks maavanem, kes ei ole liitunud ühegi erakonnaga, kes ei kuulunud ühtegi erakonda, aga kes läks vangi pärast seda, kui maavanema ametist priiks sai. Ma ei taha teha järeldust, et erakondadesse mittekuulunud maavanematel on tõenäosus vangi sattuda suurem kui erakondadesse kuuluvatel maavanematel, kuid kui vaadata kuiva statistikat, siis sellise järelduse võiks teha küll," ütles peaminister ja lisas, et tema arvates ei pea erakonda kuulumine kellelegi saama takistuseks mõnda riigiametisse pürgimisel.