Reformierakonna poliitikud eesotsas peaminister Andrus Ansipiga tegid justkui klassireisi Viru keskuse raamatukauplusesse, kus esitleti liberalistide õpetaja Ludwig von Misese enam kui 80 aastat vana teose “Liberalism” eestikeelset tõlget.

Peaminister leidis, et teos ei ole aja jooksul sugugi vananenud ja raamatust leiab õpetussõnu ka päevapoliitilistel teemadel.

Misesele tuginedes rääkis peaminister sellest, et Eesti tänane töölepinguseadus naelutavat töötaja uppuva laeva ehk hääbuva ettevõtte külge. Seda lootuses, et kunagi makstakse talle suurt koondamishüvitist. Ansipi sõnul polevat töösuhte kerge lõpetamine nõnda tähtis kui töösuhte alustamise lihtsus ja elukestev õpe.

“Meie eesmärk on sama, mis Ludwig von Misesel — anda töötajale haridus, teha töötaja hariduse kaudu vabaks. Selleks, et nad saaks kergelt alustada uut töösuhet.”

Peaminister Ansip ülistas teost, mis tema sõnul olla omakorda ülistuseks isikuvabadusele, vabale kaubandusele, erakapitalile.

Misese kirjapandu on suisa Ansipi ideaal. “Ideaali poole tuleb kindlasti püüelda, kuid ideaali maa peal realiseerida ei ole ilmselt võimalik mitte kellelgi.”

Peaministri meelest passib teos lugemiseks kõigile sõltumata erakondlikust kuuluvusest.

Ludwig von Mises (1881- 1973) oli majandusteadlane ja sotsiaalfilosoof, keda peetakse nii klassikalise liberalismi viimaseks esindajaks kui ka neoliberalismile alusepanijaks. Just tema mõjul on suuresti oma tee leidnud ameerika libertarism. Ta on olnud hilisemate liberaalsete majandusfilosoofide üheks suurimaks mõjutajaks.

1927. aastal ilmunud ja nüüd eestikeelses tõlkes avaldatud raamatus „Liberalism“ on Ludwig von Mises kokkuvõtvalt edastanud oma sotsialismikriitilised arusaamad. Tema arvates keskteed pole: valida on kas kapitalismi või vältimatusse ebaefektiivsusesse ning lõpuks kaosesse ja vaesusesse suubuva sotsialismi vahel.