Peaminister ütles, et ametiühingute ja tööandjate vaheline kokkulepe hüvitismäärade osas on tehtud tänasest oluliselt erinevas majanduslikus olukorras, teatas valitsus.

„Kokkulepete ajal elasime majanduskasvu tingimustes,“ sõnas Ansip. Mõlemad tööturu osapooled, nii ametiühingud kui töövõtjad olid peaministri sõnul meelestatud optimistlikult ja töötuskindlustuse osas on kokku lepitud hüppelistes hüvitistes. „Täna oleme olukorras, kus seda raha hüvitiste väljamaksmiseks ei ole piisavalt,“ sõnas Ansip.

Peaministri sõnul on maailma majanduses tekkinud mõjude tõttu rohkem töötuid, aga meil on ka vähem neid töötajaid, kes panustavad kindlustussüsteemi maksete kaudu. Seega ei jaksa töötukassa neid hüvitisi maksta.

Kui varem kokku lepitud hüvitised tõusevad nelja-viiekordseks, on töötukassa tema sõnul pankrotis juba selle aasta lõpus. „Kuna tegemist on avalik-õigusliku isikuga, siis avalik- õigusliku isiku ehk töötukassa puhul vastutab nende kohustuste eest Eesti riik. See tähendab, et puudujäävad miljardid kroonid tuleb leida teiste sotsiaaltoetuste, näiteks pensionide või teiste peretoetuste arvelt.“

Peaminister selgitas, et töötuskindlustushüvitiste määrad jääksid edaspidi endiselt 50% viimasest töötasust esimese 100 päeva jooksul ja 40% järgneva 200 päeva jooksul.

Täna toimus Toompeal ametiühingute keskliidu meeleavaldus uue töölepinguseaduse vastu.