Reps kiitis Vene riigitelevisioonis Marimaa olusid ning tõdes, et vastupidiselt Eestis levivale teabele on seal kõik suurepärane.

Mari Elis tänaval kõndides võib kõik ilus tunduda, kuid miski ei muuda fakti, et tegelikult on olukord Marimaal murettekitav, lausus peaminister Andrus Ansip kolmapäeval ajakirjanikele. „Kinnitan, et Eesti välispoliitika soome-ugri küsimustes pole muutunud.”

„Kindlasti on ilus see, et lapsed laulavad mari keeles, kuid miski ei tee olematuks, et Marimaal kiusatakse taga ajakirjanikke, et neid on tapetud, et suletakse koole. Tänavu on suletud 12 kooli, koole muudetakse venekeelseks, marikeelsete saadete maht kohalikus televisioonis väheneb kahe tunnile, raadios kolmele tunnile,” nentis Ansip.

Ansip nentis, et tal pole veel olnud võimalust haridusministriga vestelda ja seetõttu ta ei tea, kas Repsi avaldus on kontekstis välja rebitud või ta mõtlebki, et Marimaal on kõik korras.

„Selline avaldus eraldivõetuna pole kooskõlas Eesti välispoliitilise joonega ja selline avaldus on selgelt propagandistlik,” nentis Ansip.

„Praegu on seda avaldust kasutatud ära propaganda avaldusena ja see on suunatud mari rahva vastu. Niisugune on reaalsus, aga me ei tea missuguses kontekstis on Mailis Reps oma avalduse öelnud,” märkis Ansip.

Peaminister lisas, et on Repsi intervjuud internetis näinud, kuid ta ei tea, milline küsimus eelnes Repsi vastusele.

Peaminister lisas, et ta ei taha hästi uskuda, et Reps mõtles, nagu poleks Marimaal probleeme mari keele ja kultuuriga. „Mingeid hinnanguid ministri käitumisele ei saa anda enne, kui olen temaga vestelnud, ma ei taha hakata oletustega manipuleerima.”

Vestelda saab Ansip Repsiga siis, kui viimane Marimaalt naaseb.

Isamaalasest ekspeaministri Mart Laari hinnangul peaks keskerakondlasest haridus- ja teadusminister Mailis Reps Marimaa olude kiitmise eest tagasi astuma.

Vene riigitelevisiooni Rossija uudisteprogramm Vesti tõdes, et Eesti ja Soome esindajad on olnud arvamusel, et Marimaal laastatakse kohalikku kultuuri, ent on kohapeal meeldivalt üllatunud, et nad eksisid.

Mailis Reps jätkab sama reipalt: “Olen siin esimest päeva ja kõik, mida nägin, on väga suurepärane. Faktid, mida siin nägin, ja faktid, mida lugesin kodus, need pole kuigi sarnased. Võiks isegi öelda, et kodus tahetakse asju näidata natuke halvemana, kui nad on, aga siin on näha, et koolid tehakse lahti, inimesed loovad kultuurikontakte, keel on, võimalusi on, kui ainult huvi on.

Ma ütleksin, et meil on liiga vähe korrektset informatsiooni ning seepärast on mul hea meel, et ma siia sõitsin.”