Peaminister Ansip kinnitas, et Eesti ei näe alternatiive Kosovo iseseisvusele, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Kosovo on iseseisev sõltumatu ja terviklik riik ning omab sellisena Eesti kindlat toetust,“ sõnas Ansip. Tema sõnul on Eesti jaoks oluline stabiilsus ja rahu Lääne-Balkanil.

Samas rõhutas Eesti valitsusjuht, et rahumeelselt areneva Kosovo riigi ülesehitamise võtmerolliks on inimeste endi tahe liikuda edasi stabiilse keskkonna tagamisel, mis on atraktiivne ka välisinvestoritele.

„Kõige olulisem on uskuda, et teie riigi tulevik on teie endi kätes,“ sõnas Ansip, kelle sõnul on reformide läbiviimine vajalik riigi enda jaoks, rahvusvahelised tegutsejad saavad kohal olla ning vajadusel oskuste, kogemuste ja materiaalsete vahenditega abistada euro-atlantilise integratsiooni tagamisel.

Kosovo president Fatmis Sejdiu kinnitas kohtumisel, et Kosovo minevikus on olnud valulikke hetki, kuid riik on valmis sulgema ühe peatüki oma ajaloos ning liikuma edasi stabiilse, tugeva majandusega ja avatud õigusriigi arendamisega.

Kosovo peaministri Hashim Thaçi sõnul on esimesteks sammudeks sellel teel investeeringute panustamine haridussüsteemi ja infotehnoloogiasse, õigusliku keskkonna loomine ning kiire erastamise lõpetamine.

Peaminister tunnustas Kosovo riigipead ja valitsusjuhti senise pühendumuse eest riigi ülesehitamisel, kus lühikese iseseisvuse jooksul on suudetud käivitada olulised protsessid administratiivselt suutliku ning kodanikuühiskonnaga riigi toimimiseks.

Ansipi sõnul on Eesti jätkuvalt valmis Kosovot tema ees seisvate väljakutsete lahendamisel abistama ning jagama oma ülemineku- ning reformikogemusi. Juba praegu on käimas tihe koostöö e-valitsemise valdkoldkonnas.

„Just info-ja kommunikatsioonitehnoloogia on see valdkond, kus kahe riigi vaheline koostöö saab olla edukas,“ sõnas Ansip.

Kohtumisel tõdeti, et koostööd saab jätkata majandusalaste suhete arendamisel.