"Kui paljudel koduomanikel on maamaks sellise iseloomuga, mis pigem meenutab või tähendab maa osalist konfiskeerimist, järkjärgulist konfiskeerimist nende omanike käest, siis valitsus ei saa ja ka parlament ei saa jääda lihtsalt kõrvalt vaatama, kuidas inimesi kooritakse," rääkis Ansip. Ansipi sõnul teab ta juhtumeid, kus Tallinn küsib kodualuste maade eest maamaksu 20 000 või isegi 50 000 krooni.

"Valitsus peab sekkuma, sest see ei ole demokraatia, kui enamuse tahtel konfiskeeritakse Tallinna Pirita, Kadrioru, Nõmme elanike kinnisvara, mis on nendel oma töö ja vaeva eest kunagi soetatud," selgitas peaminister.

Ansip polnud nõus rahandusministeeriumi seisukohaga, et maamaks märgatavalt suurendab maa hinda ja kuna maa hind tõuseb, et siis jääb see maa noortele peredele kättesaamatuks.

Kindlasti ei muutu maa defitsiitseks sellepärast, et 1500 ruutmeetrilt maamaks ära kaob, rahustas Ansip.

Isamaa ja Res Publica (IRL) ja Reformierakonna fraktsioonid andsid 16. mail riigikogu menetlusse koduomanike maamaksust vabastamise seaduse eelnõu.

Eelnõuga kaotatakse maamaks linnas, alevis ja alevikus 1500 ruutmeetri ja hajaasustuses kuni kahe hektari ulatuses kodualuselt maalt, kui maksumaksja elukoht on maal asuvas elamus.

Eelnõu algatajad peavad vastavalt koalitsioonilepingule vajalikuks jõustada seadus 2013. aasta 1. jaanuarist.