Vastates riigikogu liikmete arupärimistele Sakala keskuse kohta, ütles Ansip, et riik saaks hoonet kaitsta vaid seda muinsuskaitse alla võttes, seda pole muinsuskaitsjad aga seni põhjendatuks pidanud, vahendab ETV24 “Aktuaalset kaamerat”.

Keskuse arendajaga sõlmitud hoonestusõiguse leping on Ansipi hinnangul osaliselt vastuoluline ja ebaselge, aga alust lepingu ühepoolseks lõpetamiseks pole. Lepingus ei räägita ei hoone säilitamisest ega lammutamisest, vaid see näeb ette hoone renoveerimist ja saali rekonstrueerimist nii, et see mahutaks vähemalt 1800 kohta,

See ei ole aga Ansipi sõnul võimalik kõiki seinu paigale jättes. Peaministrile isiklikult on Sakala keskus rohkem meeldima hakanud kui selle loomisajal.

“Ma pean tunnistama ka enda puhul, et see fuajee või kaarestik, need on huvitavad ja ilusad. Minul oleks kahju, kui see kaoks,” rääkis Ansip.

Peaministri arvates on riigil on võimalik asjasse sekkuda, kuid mitte otse valitsusel. Kui aga hoone võetakse muinsuskaitse alla, siis ei tule lammutamine kõne allagi, kinnitas Ansip ning ütles, et tuleb meelde tuletada, mis eesmärgil hoonestusõiguse konkurss korraldati.

“Eesmärk oli anda hoone kultuuri teenistusse,” ütles peaminister. “Hoone praegu on täiesti ebafunktsionaalne.”.