“Ei… perekondlikel põhjustel, lastelaste korraldatud peo pärast kindlasti ei peaks president tagasi astuma,” lausus peaminister ja Reformierakonna juht Andrus Ansip neljapäeval ajakirjanikele. Sama arvas ka Rahvaliidu esimees, keskkonnaminister Villu Reiljan.

“Kindlasti on kurb, et ka presidendi perekonnas on probleme, nende kommenteerimise ma jätaks presidendipaari õiguseks,” sõnas Ansip. “Kui oli mingi julgeolekuoht, siis selle peab välja selgitama sisejuurdlus.”

“Mulle teadaolevat ametiruumidesse, kus olid dokumendid, polnud ligipääs avatud. Reeglite järgi peaks uksed olema lukus ja võtmed hoiul ja töötajad saavad võtmed allkirja vastu, aga see ei käi kõikide ametiruumide kohta,” seletas Ansip. “Juurdlus selgitab, kuhu on ligipääs olnud ja kas see kujutab ohtu.”

Siseminister Kalle Laanet algatas kolmapäeva õhtul distsiplinaarjuurdlust julgestuspolitsei tegevuste nõuetele vastavuse osas vabariigi presidendi julgeoleku tagamisel.

“Kõik sellised juhtumid on kahetsusväärsed ja kahjustavad vähemalt või suuremal määral Eesti mainet,” sõnas siseminister. Samas on tema sõnul vaja ära oodata juurdluse tulemused. “Mina endise politseiametnikuna, kes on asju uurinud, ei saa öelda üheseid postulaate, et asjad nii toimusid, nagu “Pealtnägija” näitas.”