Riigi ja tema ametnikkonna arenemisel on positiivsete momentide kõrval ka negatiivseid, tõdes peaminister neljapäeval riigiametnike foorumi avakõnes.

“Debatid poliitiliste ja majanduslike huvide põimumisest on aga samuti märgiks riigi arengust”, leidis peaminister. Ta tõi selle kinnituseks näite, et aastaid tagasi polnud politseiuurijate huvi oma kolleegide tegevuse suhtes sugugi nii tavaline.

Valitsuse seisukoht korruptsioonijuhtumite osas on peaministri kinnitusel seega kahetine — halb, et need asjad on juhtunud, kuid hea, et nad on skandaalidena avalikuks tulnud. “Valitsus jälgib neid juhtumeid teravdatud tähelepanuga”, kinnitas Ansip, lisades, vajalik on kriminaliseerida mõjuvõimuga ja ka näilise mõjuvõimuga kauplemine.

Peaministri sõnul on kummastav kas või seegi, et riigiametnikega seotud korruptsioonikahtlusi uurib praegu kaitsepolitsei, ministritega seotuid aga tavaline politsei. “Leian, et see praktika peab muutuma.”

Samas nentis peaminister praegustele skandaalidele viidates, et kedagi ei saa süüdistada puhtalt sotsiaalse tellimuse põhjal, süü peab olema tõestatud. Peaminister mõistis hukka ülemäärase poriloopimise, öeldes, et pori pole kütus ja sellega seatud eesmärkide poole edasi ei liigu.

Ansip avaldas kõrget tunnustust riigiametnikele, öeldes, et just nemad on need, kes tagavad riigi järjepidevuse, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Samas rõhutas Ansip, et ükski valitsus ei oma avalikku teenistust — see on rahvuslik pärand, mis teenib rahvuslikke huve ja lisab väärtust valitsuse tegevustele. Ansipi sõnul on iga valitsuse kohus anda oma järeltulijatele edasi selline avalik teenistus, mis on paremini valmis vastu võtma oma ajastu väljakutseid.