“Eesti riik on hästi kaitstud siis, kui rahvas tahab ja on valmis oma riiki kaitsma. Kaalukas roll meie rahva kaitsetahte kasvatamisel peab olema Kaitseliidul. Kaitseliit peab muutuma järjest professionaalsemaks. Kaitseliit peab suutma organiseerida üha rohkem neid, kes soovivad tegeleda oma riigi kaitsmisega,” ütles Andrus Ansip vabadusvõitlejate kokkutulekul Võru kultuurimaja “Kannel” aias.

Peaminister tänas kõiki vabadusvõitlejad oma aatele alati truuks jäämise eest.

“Teie võitlus oli kangelastegu, mida peab kõrgelt hindama nüüd ja edaspidi. Ja kuigi Eesti riiklik iseseisvus jäi tookord taastamata, on ka teie võitlustes suur osa selles, et Eesti rahvas suutis säilitada oma vabaduspüüde kogu Nõukogude okupatsiooni vältel. Te olete ju omakeskis ikka öelnud — me kaotasime küll toona lahingu, aga kokkuvõttes võitsime me selle sõja ikkagi.

Võitsite teie ja võitis kogu rahvas. Eesti riiklus taastati järjepidevuse alusel, nagu soovis seda Jüri Uluots ja nagu soovis seda kogu rahvas. See on ka Teie ajalooline teene Eesti rahva ees,” ütles Ansip.

Hommikul asetas peaminister Vabariigi Valitsuse poolt pärja Võru kalmistul asuvale Vabadussõjas langenute mälestusmärgile.