Ansip lausus valitsuse pressikonverentsil, et tal pole andmeid, nagu oleks minister Reiljan saanud tema vastutusalas olevas maa-ametis lahvatanud korruptsiooni ja seadusrikkumisi ära hoida. “Hetkel on informatsiooni liiga vähe, et anda mingisuguseid hinnanguid poliitilisele vastutusele.”

Peaminister rõhutas samas, et kui keegi on võtnud altkäemaksu, on see kindlasti karistatav ja poliitikute puhul tuleb kindlasti võtta poliitiline vastutus.

Ansip lausus ka, et hetkel on meedia tegelenud maa-ameti ja ehitusettevõtte Merko juurdluse kajastamisel vaid ühe Eesti Ekspressis avaldatud artikli ümberjutustamisega.

Kaitsepolitsei otsis esmaspäeval läbi maa-ameti ja mitu ehitus- ja kinnisvaraarendusega tegelevat ettevõtet, sh Merko tütarfirmad. Läbiotsimine tehti kriminaalmenetluse raames, milles uuritakse looduskaitseliste piirangutega kinnistute vahetamist riigile kuuluvate kinnistute vastu.

Praeguseks hetkeks kedagi vahistatud ei ole, menetlustoimingute tegemiseks on kahtlustatavatena kinni peetud neli isikut. Eesti Raadio andmeil on kinni peetud maa-ameti peadirektor Kalev Kangur ja maa-ametile elamumaade eest vahetuskaubana piirangutega krunte pakkunud ettevõtjad Tullio Liblik ja Einar Vettus.

Postimehele teadaolevalt võib neljandaks kahtlusaluseks olla OÜ Mell juhataja ja respublikaanist Tartu linnavolikogu liige Tarmo Pedjasaar.

Tema osaühing müüs Eesti Ekspressi andmeil Vettusele kaks metsaga kaetud maalahmakat Võrumaal. Vettus vahetas need riigiga magusamate kruntide vastu.