“Üle­vaa­ta­mi­sel ei peaks puu­du­ta­ma va­lit­sus­le­pin­gus ole­vaid as­ju,” ütles An­sip Päe­va­le­he­le. “Kee­gi po­le se­ni vaa­da­nud punk­te, mis le­pi­ti kok­ku ju­ba 1990-nda­te al­gu­ses, kirjutab Eesti Päevaleht.

Näi­teks on pal­ju rää­gi­tud rii­gi­ko­gu liik­me­te pal­ka­de si­du­mi­sest rii­gi kesk­mi­se pal­ga­ga. Sa­mu­ti on koh­tu­ni­ke pal­gad se­ni­ni seo­tud kesk­mi­se pal­ga­ga ja neil on veel­gi ame­tihüve­sid,” tõi ta mõne näi­te ku­lu­dest, mis on te­ma ar­va­tes saa­nud prae­gu põhjen­da­ma­tuks.

An­sip li­sas, et sel­li­seid ku­lu­sid on rii­giee­lar­ves mil­jar­di­te eest. “Nii­su­gu­seid rah­va õig­lus­tun­de­ga ilm­sel­gelt vas­tuo­lus ole­vaid as­ju on tei­si­gi. Need muu­da­tu­sed tu­leb ära te­ha,” rää­kis ta.

Ra­han­dus­mi­nis­ter Iva­ri Pa­dar esit­les es­masp­äe­va­sel va­lit­sus­ka­bi­ne­ti era­kor­ra­li­sel is­tun­gil oma üle­vaa­det sel­lest, mil moel saaks riik ma­jan­dus­kas­vu vä­he­ne­mi­sest tin­gi­tud 2009. aas­ta tu­lu­de ja ku­lu­de prog­noo­si mõist­li­kult vä­hen­da­da. Pa­dar ar­vas, et uu­te olu­de­ga ar­ves­ta­mi­seks peak­sid kõik ku­lud ole­ma lä­birää­ki­mis­teks ava­tud.

“Pal­ju ku­lu­tu­si on sea­dus­te­ga et­te näh­tud. Meie ei ütle et­te, mil­li­seid sea­dus­te­ga et­te näh­tud ku­lu­sid peak­sid mi­nis­tee­riu­mid muut­ma, kuid need on ma­ter­ja­li­des konk­reet­se­te sea­dus­te lõikes esi­le too­dud,” rää­kis Pa­dar. Te­ma sõnul moo­dus­ta­vad võimue­ra­kon­nad ko­mis­jo­ni, mis teeb va­ja­mi­ne­vad po­lii­ti­li­sed ot­su­sed just sel­lis­te ku­lu­de muut­mi­seks.

Vih­ja­tes es­masp­äe­va­se­le Pa­da­ri esi­ne­mi­se­le, väl­jen­das An­sip ei­le var­ja­ma­tut ra­hu­lo­le­ma­tust ra­han­dus­mi­nis­tee­riu­mi töö­ga. Pea­mi­nist­ri ar­va­tes peaks mai lõpuks val­miv rii­gi ee­lar­vest­ra­tee­gia nä­ge­ma väl­ja hoo­pis teist­su­gu­ne, kui see oli näi­teks mul­lu. “Rii­gi ee­lar­vest­ra­tee­gia ei saa ol­la sel­li­ne, na­gu ta oli eel­mis­tel aas­ta­tel. Vii­mas­tel aas­ta­tel on ee­lar­vest­ra­tee­gia muu­tu­nud pea sa­ma de­tail­seks kui pä­ris ee­lar­ve.”

Näi­teks eel­mi­sel aas­tal va­lit­su­se heaks­kii­du saa­nud do­ku­ment oli 131 le­hekülge pikk ning sä­tes­tas vä­ga de­tail­selt kõigi­le mi­nis­tee­riu­mi­de­le ning teis­te­le rii­gia­su­tus­te­le järg­ne­vaks nel­jaks aas­taks et­tenäh­tud ku­lud.

An­sip osun­das sea­du­se­le ning väi­tis, et see do­ku­ment ei peaks ole­ma nii pikk ja kee­ru­li­ne. “See tä­hen­dab, et ee­lar­vest­ra­tee­gia peaks ole­ma suu­re­ma üldis­tuast­me­ga ja vä­hem de­tai­li­see­ri­tud. 2003. aas­tal pol­nud seal pea üht­ki ar­vu, kuid eel­mi­seks aas­taks oli see muu­tu­nud just­kui järg­mi­se nel­ja aas­ta ee­lar­veks,” sõnas An­sip, li­sa­des, et kaks kor­da aas­tas po­le mõtet ee­lar­vet te­ha.

Va­lit­sus peab prae­gu kõne­lu­si ni­melt rii­gi ee­lar­vest­ra­tee­gia koos­ta­mi­seks, mis tu­leb sea­du­se jär­gi kin­ni­ta­da mai lõpuks. Sea­du­se ko­ha­selt on see do­ku­ment alu­seks järg­mi­se aas­ta rii­giee­lar­ve koos­ta­mi­sel, mis sei­sab ees sügi­sel.