Täna riigikogus Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoni ühisistungil esinenud Ansip lausus, et reaalselt sissemakstavast rahast pool tuleb maksta 1. juuliks 2013 ja teine pool sellele järgneva nelja aasta jooksul.

Kuigi sissemakse rahastamise lahendust hetkel peaministri sõnul pole, rääkis ta siiski peamiselt reservide kasutamisest. Ent ta ei välistanud selleks ka laenu võtmist, kui laenuraha õnnestub piisavalt odavalt saada.

Ansip kinnitas, et sissemakseks mineva raha kaotus on vägagi ebatõenäoline, tegemist pole tagastamatu abi, vaid laenuga, mille eest laenusaajad peavad umbes kuueprotsendilist intressi maksma. Hea käitumise eest saab kriisifond omakorda intresse ka langetada, nagu hiljuti Kreekaga tehti.

"See pole midagi, mille vastu me peaksime võitlema, see on meie huvides," lausus Ansip kriisifondi kohta.

Rahaline kaotus võib Eestile tulla küll aga sellest, kui Eesti ise saaks oma sääste investeerides kusagilt suuremat intressitulu kui me kriisifondist saaksime. Kriisifond maksab sissemakstud raha pealt intresse, ent Ansip ei välistanud, et need võivad jääda alla neile intressidele, mida me iseseisvalt tegutsedes saaksime.