„Buum oli väga halb, kes selle põhjustasid, need tuleks vangi pista, kuristikku visata, aga no buumiaegsed tulud, need jätke ikkagi alles, andke meile see, mis meile kuulub, andke meile buumiaegsed tulud,“ ägestus peaminister tänasel valitsuse pressikonverentsil. „See on skisofreenia.“

Peaminister meenutas, et kohalike omavalitsuste tulumaksuosa kärbiti küll 11,93 protsendi pealt 11,4 protsendi peale, kuid selle tõttu saamata jäänud 27 miljonit eurot ei ole võrreldav suurus rahadega, mida omavalitsused on saanud teistest allikatest.

Linnaliste piirkonda meetme raames on kohalikele omavalitsustele investeeringuteks suunatud 56 miljonit eurot. Ka täna tegi valitsus selles osas eraldused.

„Pelgalt see summa ületab kahekordselt nende aastase kaotuse,“ märkis Ansip. „Kui mõelda sellele, kui palju Kyoto saasteühikute müügist laekunud vahendeid läheb kohalikele omavalitsustele ja võrrelda seda saamata jäänud tulumaksumääraga, siis võrrelda pole siin õigupoolest midagi.“

Peaminister tõi välja, et kui omavalitsuste kaotus on aastas 27 miljoni eurot, siis Kyoto vahenditest saavad omavalitsused aastas 123 miljonit eurot, mis põhiliselt läheb koolimajade ja kultuurimajade soojustamiseks, aga ka soojustrasside renoveerimiseks.

„Kogu aeg jäädakse rääkima, et kohalikke omavalitsusi on solvatud,“ lausus Ansip. “See on nii pisike summa, mis jääb saamata, eriti arvestades seda, et kriisi ajal kannatas keskvalitsuse eelarve oluliselt rohkem kui omavalitsuste eelarve.“

Peaminister märkis, et riigieelarve maksutulud kahanesid kriisi ajal (2007 võrreldes 2010) kaks korda rohkem kui kohalike omavalitsuste tulud.

Maamaksust saamata jäänud raha võiks kompenseerida

Ansip pakkus, et kohalikele omavalitsustele kodualuse maamaksu vabastamisega seotud tulude kompenseerimiseks tuleks suurendada nende osa tulumaksust. Ta märkis, et maamaks ei kao ära, vaid ainult kodualune maa on teatud ulatuses maksust vabatatud. Maksimaalselt jääb omavalitsustel selle tõttu saamata maamaksu ligi 17 miljonit eurot.

„On väga tugev korrelatsioon maamaksu ja tulumaksu kohalikule omavalitsusele laekuva osa vahel,“ rääkis peaminister. „See on kõige õiglasem jaotus, mille mina suudan praegu välja mõelda,“ ütles ta kompenseerimise kohta ja lisas, et igasugused muud meetmed ei ole nii head.