Peaminister Andrus Ansip pidi riigikogu infotunnis andma seletusi oma maaelu tundmise kohta.

Res Publica fraktsiooni liige, Nopri talu peremees Tiit Niilo päris Ansipilt aru maaelu arengukava kohta, millega peaminister polnud lühikese etteteatamisaja tõttu jõudnud tutvuda. Peaminister nentis vaid, et rahastamist vajavaid valdkondi on Eestis palju.

Seejärel päriti Ansipilt tema maaelu tundmise kohta. “Ma võin rääkida maaelust palju, enne läheb issanda päike looja, kui me siin lõpetame,” sõlmis peaminister kokku oma teadmised maaelust.

Ansip tõi maaelu hea tundmise näiteks maal üles kasvamist. Ka oskab valitsusjuht heina niita ja vajadusel rehal pulka vahetada. Ansip on tudeerinud ka põllumajandusülikoolis, kus tema õpihimu jahtus sigala sõnnikukopa valesti tehtud jooniste pärast.

Res Publica liikmed arvustasid ka valitsuse vähest tööjõudlust. Indrek Raudse sõnul iseloomustavad mõningaid Ansipi valitsuse ministreid suutmatus eelnõusid esitada ja pikad esindusreisid.

Kõige rohkem tegemata töid on Raudse sõnul majandus- ja kommunikatsiooniministri, haridusministri ja justiitsministri töövaldkondades.

“Valitsus teeb tööd,” vastas Ansip. “Valitsuse töövõime pärast pole vaja muretseda. /-/ Eestil läheb selle valitsus juhtimise all päris hästi, mina teie asemel ei muretseks.”

Ansipile esitati veel küsimusi Ida-Virumaa probleemide ja riigi haldussuutlikkuse kohta.

Muu hulgas tuli peaministril vastata keskkonnareostusega seotud küsimustele. Ansip tõdes, et reostuskriisi juures ei saa rahul olla ametkondade reageerimiskiirusega. „Laiaulatuslikku tõrjetööd ei alustatud piisava kiirusega ehkki inspektor läks kohale tunni aja jooksul pärast esimese signaali saamist. Nii et vormiliselt justkui oleks reageeritud, aga sisuline reaktsioonikiirus oli olematu,” nentis ta.

Samas märkis Ansip, et riik on aktiivselt tegelenud mereseiresüsteemi parendamisega. Uude mereseiresüsteemi on viimaste aastate jooksul kokku investeeritud 536 miljonit krooni. Süsteem võimaldab registreerida kõik Eesti vetes ja selle läheduses seilavad laevad näidates, millist lasti nad kannavad, kui suured on meeskonnad, kui palju on reisijaid pardal, missugused on laevade vigastused jmt. Puudujääke nägi Ansip merereostuse avastamise tehnikas.