Seoses väliminister Kristiina Ojulandi ümber puhkenud valitsuskriisiga märkis Ansip neljapäeval, et 2003. aasta valimised võitnud Res Publica toetus on praegu erakordselt madal. Ansipi mõttekäik viitab sellele, et kui riigikogu valimised toimuksid sügisel, siis ei pruugi Res Publica valimiskünnist ületada.

Ansip märkis, et erakorraliste valimisteni võib viia usalduse kaotamine peaministri vastu. Samas ei soostunud ta spekuleerima, kes ja millal võiks peaministrile esitada konkreetse umbusaldusavalduse.

Ansipi hinnangul oleks kujunenud olukorras parim, kui peaminister Juhan Parts võtaks tagasi Kristiina Ojulandi lahkumise nõude, sest Ansipi sõnul on Parts oma teoga Eesti mainet kahjustanud, mitte aga Ojuland, kelle käed on Reformierakonna juhi sõnul paberite kadumisest puhtad.

Et Parts eeldatavast Ojulandi lahkumise nõudest ei tagane, siis lisas Ansip, et niipea kui president Arnold Rüütel Ojulandi lahkumisele oma nõusoleku annab, esitab Reformierakond Ojulandi uuesti välisministriks.

Reformierakonna juhi sõnul pole tegemist jonnimisega, vaid põhimõttekindlusega.

Peaminister Juhan Parts tegi teisipäeval president Arnold Rüütlile ettepaneku välisminister Kristiina Ojulandi ametist vabastamiseks.

Enne seda tegi Parts Ojulandile ettepaneku ministrikohast loobuda, ent viimane teatas, et ei kavatse ise tagasi astuda.

Välisministeeriumist riigisaladuste kadumist uurinud kaitsepolitsei avastas, et aastatel 1994-2004 on kaduma läinud 91 salastatud teabekandjat.

Vastavalt kehtivale korrale peab välisministeerium võtma ühe kuu jooksul tarvitusele meetmed välja toodud puuduste kõrvaldamiseks. Minister Ojuland lubas pärast kapo aruannet need kuu jooksul üles leida ja esitada.

Välisminister on toonitanud, et riigisaladuse hoidmine ja järelevalve on vastava büroo alluvuses, mis allus kuni 2004. aasta oktoobrini kantslerile [Priit Kolbrele].