„On arvatud, et inimõigustest me ei kõnelenud, see on vale arvamus,“ ütles valitsusjuht. „Ukraina presidendi ja minu kohtumine oli kavandatud pooletunnisena, aga see kestis kaks tundi ja sellele järgnes veel tunnine lõunasöök. Sellest kahest tunnist tubli pool rääkisime inimõigustest ja põhiseaduse muutmisest Ukrainast. Paraku pole see kellelegi huvi pakkunud.“

Ansip viitas eile Saksamaal pressikonverentsil räägitule. „Ütlesin ka seda, et me rääkisime Ukrainas läbiviidud reformidest ja seda ilmselt peab nüüd keegi minupoolsest silumiseks.“

Ansip rääkis pressikonverentsil Ukraina presidendiga jutuks olnust. Ta loetles, et advokatuuriseadus on vastu võetud, piinamisvastased mehhanismid on vastu võetud ja president on lubanud ülalmainitud seaduste ellurakendamist ning rahaliste vahendite leidmist nende ellurakendamiseks.

Ansipi sõnul peab Ukraina jätkama ja presidendi kinnistusel ka jätkab prokuratuuri ja kohtut puudutavate seaduste vastuvõtmist, mille tähateg on 1. oktoober.

Ansip mainis ka uut Ukraina põhiseadust, mille uus tekst on välja töötamisel. „Eesmärk on kogu Ukraina õigussüsteem viia vastavusse euroopalike standarditega,“ sõnas Ansip.

Ukraina ja EL suhted on Ansipi sõnul arenenud suhteliselt hästi, kaubavahetuse kasv EL ja Ukraina vahel on aastatel 2009. kuni 2012. olnud tema sõnul tormiline.

Ansipi väitel on Ukraina ka meie partneriks Afganistanis ja kaitsekoostöö tugevneb veelgi, sest Ukraina, Leedu ja Poola vahel on praegu käima lükatud kaitsealane ühisprojekt.

Eesti soovib Ansipi sõnul allkirjastada Ukraina assotsiatsioonileppe Euroopa Liiduga novembris.