“Jah, loomulikult ma olen isiklikult vastutav selle eest, et Vabadussõja võidusammas kerkiks Tallinnasse,” kinnitas Ansip riigikogu ees.

Samas märkis peaminister, et tema hinnangul ei ole samba valmimise ümber mingit salatsemist. “Avalik arvamus ei ole tegelikult muutunud, 2/3 toetab samba valmimist, toetab ideekavandit ja kolmandik ei ole sellega rahul olnud ja selliseks on see proportsioon ka jäänud läbi kõikide nende diskussioonide,” lausus Ansip.

Vastates keskerakondlaste kahtlustusele, et SA Vabadussõja Monument endine juht Aivar Reivik mõjutas esialgse materjali — dolomiidi — väljavahetamist klaasi vastu, kinnitas Ansip, et nii see ei olnud.

“Ideekavandi autorite sõnul selgus pärast arupärimist ekspertidega, et dolomiit ei ole materjalina kõige vastupidavam ja kvaliteetsem. Ka Vabadussõja võidusamba idee konkursile esitatud ideekavandeid hinnanud komisjon juhtis võidutöö puudusena tähelepanu dolomiidi halvale vastupidamisele ilmastikule. Alternatiivina nägid ideekavandi autorid klaasi, mis teatavasti sai koheselt ka üldsuse poolehoiu osaliseks,” lausus peaminister.