"Ühte kriminaalasja ei kannaks ma üle kahe riigi suhete pinnale," ütles Ansip valitsuse pressikonverentsil.

"Tunnistagem, et ega meil Eesti lenduri Rudenko juhtumist ülearu teada pole. Välisministeerium tegeleb aktiivselt alates ajast, mil Rudenko ema pöördus välisministeeriumi poole," rääkis Ansip ajakirjanikele.

Peaminister tunnistas, et ei tema ega avalikkus tea täpselt kogu juhtumi tagamaid. Praeguseks pole avaldatud kohtuotsuse tervikteksti ning meie siit kaugelt ei saa kohtumõistja asemele asuda ega arvustada kohtuotsust, millega pole tutvunud, rääkis Ansip.


"Inimlikult tunnen lenduritele kaasa"

"Inimlikult tunnen küll praegu lenduritele kaasa, mulje jääb selline, et kui nad Afganistanist Tadžikistani poole lendasid, siis nad teadsid, et saavad maanduda. Miks polnud teist lennujaama, kuhu, kui kütust ei jätku, tuleb maandada. Miks see maandamine tõi kaasa kaasa 8,5-aastase vangistuse?"

Meie välisministeerium on olnud Tadžiki poolega kontaktis ja Eesti ja Tadžiki välisministrid on leppinud kokku, et kohtuvad detsembri alguses, ütles Ansip, lisades, et Eesti tahab saada maksimaalset informatsiooni juhtunu kohta.

"Aga olgu veel kord öeldud, et aitamine ei pea tingimata tähendama seda, et see inimene vabastatakse. Me ei tea kohtuotsuse sisu, asitõendeid. Kui peaks olema nii, et kohtuotsus jääb ka järgmistes instantsides jõusse, siis on võimalik, et taotleme, et ta saaks karistust kanda Eestis. Need on pelgalt spekulatsioonid, mitte riigi seisukoht.

Ansip ütles, et tema teada pole veel Eesti ja Tadžikistani vahel sõlmitud taolist lepingut, et seal süüdimõistetud isik saakd tulla karistus kandma kodumaale.

Eesti peaks agaramalt suhtlema Kesk-Aasia riikidega

Ansip rääkis, et mingid suhted Eesti ja Tadžikistani vahel on olemas. "Tadžiki president ju käis mõni aasta tagasi Eestis. Ma möönan, et Eesti poliitikute suhted Kesk-Aasia riikidega - Kõrgõzstani, Usbeki, Türkmeistaniga - võiksid olla tihedamad, kui on praegu. Nende riikide juhtidega on väga kerge saavutada usaldust. Seda eelist Ameerika ja Lääne-Euroopa riikidel pole. Me pole oma eelisi Kesk-Aasias ära kasutanud. Me püüdlesime Euroopa Liitu, NATOsse, eurotsooni ja meil polnud aega Kesk-Aasiaga suhelda.

Ansip lisas, et tema on küll hiljuti käinud Kasahstanis, Usbekistanis ning tal on plaanis visiit Türkmenistani. "Me peaksime hoidma oma suhteid selle regiooniga.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis teisipäeval Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale 8,5-aastase vanglakaristuse.

Riigiprokurör süüdistas lendureid piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasud Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 lennuki meeskonnad 12. märtsil kinni kohe pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati. Mõlemad kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et piiriületuseks saadi luba kõikide reeglite kohaselt ja vastavad andmed edastati ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.