„Igasugust eriteenistuselt saadud infot ma kommenteerima ei hakka,“ ütles Ansip Delfile. „Ma võin kinnitada, et minule mingit kirjalikku ettekannet ei ole tutvustatud, aga suuline ettekanne on olnud. Briifing on olnud, aga selle sisust ma loomulikult ei räägi.“

Peaminister on enda sõnul saanud infot vahendajate kaudu Keskerakonnast. Ta ei öelnud konkreetseid nimesid, kuid märkis, et isikute ring on lai.

„Ei ole mina ka veendunud selles, et see ei pärine Keskerakonnast ja ei toeta nende valimiskampaaniat,“ sõnas peaminister.

“Kõigepealt teeme selgeks selle, et loomulikult ei ole ma nõus kommenteerima mulle eriteenistuste kaudu teatavaks saanud informatsiooni sisu või eriteenistuste informatsiooni allikaid ega informatsiooni hankimise tehnilisi viise. Selle jätame täiesti kõrvale, seda ma ei kommenteeri. Võin ainult öelda, et Postimehes märgitud kirjalikku ettekannet ei ole olnud, mind on selles küsimuses suuliselt briifitud ja suuline ettekanne on olemas. Loomulikult ma ei saa seda sisu kommenteerida,” ütles Ansip BNS-ile.

Allikad Keskerakonnast

Peaministri sõnul saab ta aga kommenteerida avalikest allikatest talle teatavaks saanud informatsiooni ning need avalikud allikad on Keskerakonnast.

“Nimelt on mõned Keskerakonna liikmed saanud teada, et väidetavalt on Edgar Savisaar küsinud Jakunini käest, kes teatavasti on endine KGB kõrge ohvitser, erakonna toetuseks kolme miljonit eurot. Märksa hiljem, mõne aja möödudes on talle lubatud väidetavalt 1,5 miljonit eurot. Selle sama Keskerakonna allika järgi oli seda temal ja mitmel tema mõttekaaslasel liiga palju taluda ja nad otsustasid seda rääkida oma erakonnakaaslastele, teiste erakondade esindajatele ja riigi institutsioonidele,” lausus Ansip.

Peaministri sõnul ei saa ta kinnitada, kas see informatsioon vastab tõele või mitte. Samas ta kinnitas, et tema suhtumine Edgar Savisaaresse on ühemõtteline olnud alates 2007. aastast.

Ei usalda Savisaart endiselt

“Informatsioon, mis Keskerakonna allikatest on minuni jõudnud, on umbes kuu aja vanune, kui sedagi, ja see informatsioon pole minu suhtumist Edgar Savisaaresse kuidagi muutnud, ma ei usalda teda endiselt. Kas see kõik on mingisugune Keskerakonna kaval meediaplaan tugevdada oma toetust veelgi vene valijaskonna hulgas, üritada tõsta oma profiili, et väidelda samal tasemel teiste erakondadega või on see tõsine võõrriigi eriteenistujalt raha küsimine, see ei ole minu otsustada. Uurimisorganid teevad oma tööd sõltumatult ja see on nüüd nende otsustada, kas siin on, mida uurida. Peaministrilt nad loomulikult mingisuguseid juhiseid ei vaja,” sõnas Ansip.

Ta lisas, et kui see jutt peaks tõele vastama, siis loomulikult pole selline käitumine aktsepteeritav.

Keskerakond võis ise skandaali tekitada

Ansip märkis, et ta ei ole keskerakondlaste kaudu temani jõudnud info tõele vastavuses kindel. Ansipi hinnangul võib täna puhkenud skandaal olla Keskerakonna enda tekitatud, kuid ta rõhutas, et see on spekulatsioon.

“Mis võiks olla Keskerakonna huvi taolist skandaali tekitada? Esiteks, tugevdada positsiooni oma valijaskonna silmis. Keskerakonna valijaskond aktsepteerib täielikult Venemaalt raha saamist. Ma arvan, et see ei kahjusta Keskerakonda ega Savisaart tema valijate silmis, vastupidi, see annab usaldusväärsust juurde, sest sõnum on ühemõtteline — Savisaart usaldatakse, ta suhtleb tähtsate ülemustega ja talle antakse raha, järelikult on ta õige mees. Teiseks, Keskerakond võib olla huvitatud sellest, et Savisaar satub valimisdebatis jälle üheks oluliseks osapooleks, ilma et tal mingit sõnumit ühiskonnale oleks. Muidugi ei saa välistada seda, et tõepoolest on Keskerakonna rahahäda suur ja nad läksid seadusrikkumise teed. Aga see ei ole minu hinnata ja minu otsustada,” sõnas ta.

Peaminister märkis, et neljapäeval Eesti ajakirjandusest läbi käinud jutud riigisaladuse lekitamisest on müra, sest Savisaare raha küsimise teemal on kõige suuremad rääkijad olnud keskerakondlased ise.

“Kui ma vaatan Postimehes ilmunud artiklit, siis mulle tundub, et see, kes on infot jaganud, ei ole asjaga kursis olnud ja eeldanud ettekannete koostamist kirjalikus vormis. Kuid ma pigem hoiduksin nendest kommentaaridest,” lausus ta.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas neljapäeval, et ta küsis Vladimir Jakuninilt raha Lasnamäele rajatava vene õigeusu kiriku ehituse toetamiseks.

“Tänan Andrei Pervozvannõi fondi hoolekogu esimeest Vladimir Jakuninit, kes on aidanud kaasa raha hankimisel selle kiriku ehitusele. Küsisin selleks tõepoolest 1,5 miljonit eurot, mis osaliselt on ka kirikul kätte saadud ja ehitustööd käivad tänu sellele,“ kinnitas Savisaar neljapäeval ajakirjandusele saadetud avalduses.

Postimees kirjutas neljapäeval, et vastuluure kirjeldab Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina. Ajalehe andmetel on kaitsepolitsei presidendile, peaministrile ja siseministrile teinud teabeettekande, milles Savisaart nimetati ohuks riigi julgeolekule. Postimehe artiklist võib lugeda, et juba suve algusest saadik on Savisaar kaitsepolitsei vastuluureametnike jaoks olnud märkega “oht julgeolekule” ja tema kohta kasutatakse nimetust “mõjuagent”.

Riigijuhtidele esitatud ettekande kohaselt on Savisaar vahendajate kaudu küsinud 1,5 miljonit eurot, millega suurendada Venemaa mõju Eestis, kirjutab Postimees.

Venemaa raudtee juht Vladimir Jakunin on Eestis käinud korduvalt, pärast aprillirahutusi 2007. aasta detsembris tegi Jakunin samuti viisiidi Eestisse ja pani muuhulgas pärja sõjalenduri ning polaaruurija ja NSV Liidu kangelase Endel Puusepa hauale.

Jakuninist rääkis Venemaa meedia 2006. aastal kui ühest võimalikust Vladimir Putini järglasest Venemaa presidenditoolil. Mees on sarnaselt Putiniga teeninud KGB luureosakonnas, jõudes seal alampolkovniku auastmeni.